Romano Meriba vrij na uitzitten 2/3 straf
06 Apr 2018, 00:00
foto


Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse - die twee derde van zijn straf heeft uitgezeten - is op vrije voeten gesteld. Zijn advocaten hebben met succes opheffing gevraagd van de hechtenis. Gedetineerden die 2/3 van hun straf hebben uitgezeten, kunnen de gevangenis verlaten als er geen zicht is op behandeling van de zaak in hoger beroep.

Meriba was veroordeeld tot drie en een half jaar cel, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Hij was samen met drie overige verdachten 22 maanden in voorarrest. Het Openbaar Ministerie had tien jaar geëist tegen Meriba. Het Openbaar Ministerie stelde dat Meriba het plan beraamd heeft om de ondernemer R.S. op 9 november 2015 te beroven. Meriba had steeds ontkend dat hij het plan had beraamd.

De raadslieden Benito Pick en Raoul Lobo hadden aangevoerd dat de zaak zwaar was opgeblazen. Tijdens de beroving is er niets gebeurd met de ondernemer. Hij heeft zijn geld teruggekregen. In deze zaak zijn Melvin Tob en Sigmund Struiken, die ook betrokken waren, omgekomen tijdens een schotenwisseling met de politie, na de beroving.

Het is niet duidelijk waarom er geen zicht was op de behandeling in hoger beroep. Het is vaste jurisprudentie dat nadat gedetineerden 2/3 van hun straf hebben uitgezeten en er nog geen zicht is op behandeling in hoger beroep, er middels artikel 61 opheffing kan worden gevraagd van de voorlopige hechtenis. In het geval van Meriba is de ontheffing gevraagd en verkregen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May