Tsang blikt terug op 3 jaar lidmaatschap DNA
04 Apr 2018, 07:33
foto
Stephen Tsang verruilt het Assembleelidmaatschap met dat van minister.


Stephen Tsang kijkt terug op bijna drie volle jaren als lid van De Nationale Assemblee (DNA). “Ik heb veel geleerd van voorzitter Jennifer Simons en fractieleider André Misiekaba; twee mensen voor wie ik heel veel respect heb,” zegt Tsang aan Starnieuws. “Zij hebben zowel in de oppositie als de coalitie gezeten en nemen daardoor ook de mening van de tegenpartij in overweging. Ik denk dat je in beide kampen moet hebben gezeten om goed als DNA-lid te functioneren, zoals de voorzitter. Zij wordt wel verweten dat ze pro coalitie is, maar ik zie dat ze toch probeert te laveren daartussen,” legt de parlementariër uit, die later op de dag beëdigd wordt als minister.

"Voordat ik in het parlement kwam, dacht ik net als het publiek, dat die parlementariërs daar maar slapen. Eenmaal binnen zie je waarom bepaalde dingen zo langzaam gaan. Soms had je een bepaald document nodig en dan kon je het gewoon niet krijgen. Dat had te maken met de bureaucratie en soms de politiek. Intussen is al veel verbeterd en met de implementatie van ICT komt ook transparantie en dat is wat we nodig hebben in dit land."

"Sinds ik in de politiek ben zie ik mensen met enge belangen die bepaalde projecten naar zich proberen toe te trekken ongeacht hun politieke kleur. Vanuit de Chinese gemeenschap word ik betrokken bij allerlei projecten vanuit China en je ziet steeds dat er andere mensen bijkomen die hun voordeel daaruit willen halen. Daarmee worden projecten vertraagd, nodeloos duurder en soms komen die projecten niet eens meer. Dan denk je ook van waar is het nationaal belang gebleven," stelt Tsang.

"Onze wetgeving is niet adequaat om dit soort dingen uit te filteren. We hebben hele grote stappen gemaakt en dat heeft te maken met de Anticorruptie wet, maar daarnaast is nog belangrijker de Wet op de Jaarrekening. We moeten nog meer wetten hebben zoals de wet voor openbaarheid van bestuur, een investeringswet en een nieuwe comptabiliteitswet. Alles staat al op de agenda, maar de voorbereiding van deze wetten gaat niet zo snel. Daarnaast heb je ook nog de behandeling van de wetten en politiek speelt weer een rol."

"De lobby is zo vreselijk zwaar bij de behandeling van de wetten. Pro en contra zijn er mensen van wie je niet eens weet dat die belang erbij hebben. Dat zijn dingen waar je rekening mee moet houden en uiteindelijk moeten we kijken naar het belang voor het land. Het is niet altijd makkelijk, want als jij ergens belang bij hebt, ga je er alles voor doen om dat gedaan of juist niet gedaan te hebben. Dat zijn dingen die zwaarder spelen in Suriname omdat we een kleine gemeenschap hebben. Ik denk dat het een grote uitdaging is voor DNA en vind het wat dat betreft het wel jammer dat ik uit het parlement ga, want er is nog een hele lijst van wetten die ik wilde afwerken."

"Nu kijk ik ernaar uit om bij het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) aan de slag te gaan, alleen al om het feit dat ik een aantal dingen heb genoemd in het parlement. Indien mogelijk wil ik ze in ieder geval uitvoeren, maar ik ben ook realistisch en weet dat alles in een heel korte periode moet gebeuren. Ik geloof er heilig in dat HI&T een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste ministerie is om Suriname uit deze economische crisis te halen. In ieder geval moeten we er samen keihard voor werken en hoop er enigszins in te slagen de ommezwaai van onze economie te bewerkstelligen. Voorzitter Simons heb ik al gemeld, dat zij een aantal wetten vanuit HI&T tegemoet kan zien. Het enige dat ik kan achterlaten en dat institutionaliseert, is goede wetgeving."

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May