SER zal naast tripartiet overleg blijven bestaan
22 Feb 2011, 06:00
foto
Het tripartiet overleg wordt opgestart. Maandagavond ontving president Desi Bouterse de sociale partners.


Naast het tripartiet overleg zal ook de Sociaal Economische Raad (SER) blijven bestaan. De regering heeft maandagavond een commissie benoemd die zich verder zal buigen over de inrichting van het tripartiet overleg. President Desi Bouterse ontving samen met vicepresident Robert Ameerali maandagavond de vakbeweging en het bedrijfsleven. Het tripartiet overleg wordt, sinds 2004 stilgezeten te hebben, nu op verzoek van de vakbeweging en het bedrijfsleven nieuw leven ingeblazen.

Adviseur van de president, Ivan Graanoogst, zegt desgevraagd aan Starnieuws zegt dat de SER zal blijven bestaan naast het tripartiet overleg. Beide organen zijn adviserend van aard. Het verschil is volgens Graanoogst dat de SER een groter lichaam is van "wijze, ervaren en oudere personen van sociale en maatschappelijke groepen”, die zich buigen over beleidsvraagstukken. Het tripartiet overleg gaat zich specifiek bezighouden met de hedendaagse problemen, zoals de sociaal- economische maatregelen die de regering aangekondigd heeft.

De verhoging van de brandstofprijs en de devaluatie van de Surinaamse munt zijn intussen ingevoerd. De verhoging van motorrijtuigenbelasting, accijns op alcohol, extra heffing op sigaretten en verhoging van casinobelasting zijn in het vooruitzicht gesteld. De wetsontwerpen zijn doorgestuurd naar de Staatsraad, die intussen een positief advies heeft uitgebracht. Hierbij zijn ook enkele voorstellen en kanttekeningen opgenomen. De aangekondigde maatregelen zullen een negatief effect hebben op de koopkracht van de bevolking. Ze zijn ook van invloed op het bedrijfsleven en de werknemers. Op grond daarvan willen de vakbeweging en het bedrijfsleven een structureel overleg met de regering.

Narpath Bisumbhar, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), vindt dat de Kamer in beide organen een positie moet hebben. Hij was maandagavond ook aanwezig bij het opstarten van het tripartiet overleg. “We zijn de vertegenwoordiging en onderdeel van het bedrijfsleven en horen er gewoon bij”, zegt de KKF-voorzitter. In de SER is er in het verleden geen invulling geweest vanuit de KKF. Bisumbhar zegt dat zijn organisatie ook vertegenwoordigd moet zijn. “Als rechtspersoon zijn we als vertegenwoordiging van het bedrijfsleven aangemerkt”, zegt hij. Mensen die moeite hebben met de positie van KKF, wijzen erop dat alle bedrijven wettelijk verplicht zijn zich in te schrijven. Volgens hen gaat het om een administratieve aangelegenheid.

Op de vergadering maandagavond waren ook aanwezig de ministers Ginmardo Kromosoeto (Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu), Michael Miskin (Handel en Industrie), Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) en Ramon Abrahams (Openbare Werken).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May