Terugblik op de Heilige Week 2018
01 Apr 2018, 05:55
foto
Paaseieren worden geassocieerd met de opstanding van Jezus. (Beeld: Al Jazeera)


De Heilige Week in het christendom is op 25 maart begonnen en omvat Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille zaterdag. De datum van de viering van Pasen verandert elk jaar. Het is één van de belangrijkste christelijke vieringen en het herdenkt de opstanding van Jezus uit het graf.

Pasen wordt meestal gevierd op de eerste zondag na de volle maan, na de lente-zonnewende. Volgens de Bijbel gebeurde de dood en opstanding van Jezus Christus rond de tijd van het joodse paasfeest, dat werd gevierd op de eerste volle maan na de lente-zonnewende. Dit leidde ertoe dat christenen elk jaar op verschillende datums Pasen vierden.

Voor de westerse kerken kan Pasen op zijn vroegst op 22 maart en op zijn laatst op 25 april vallen. Het oosterse christendom baseert zijn berekeningen op de Juliaanse kalender. Vanwege het 13-daagse verschil tussen de kalenders komt 21 maart overeen met 3 april in de Gregoriaanse kalender. Pasen varieert daarom tussen 4 april en 8 mei in de Gregoriaanse kalender.

Dit jaar valt Pasen in de Gregoriaanse kalender op zondag 1 april en in de Juliaanse kalender valt het op zondag 8 april. Christenen vieren Pasen op een zondag omdat het de dag was waarop Jezus opstond uit de dood, nadat hij twee dagen eerder op een vrijdag was gekruisigd.

De Heilige Week in het christendom is de week net voor Pasen en omvat Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille zaterdag.

Op Palmzondag wordt de intrede van Jezus in Jeruzalem herdacht. Toen werden palmtakken op zijn pad geplaatst. Op donderdag wordt hij gearresteerd en een dag later gekruisigd. Palmzondag was dit jaar op 25 maart.

Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Christenen herinneren het als de dag van het Laatste Avondmaal, toen Jezus de voeten van zijn discipelen waste en de ceremonie introduceerde die bekend staat als de Eucharistie. De nacht van Witte Donderdag is de nacht waarop Jezus werd verraden door zijn discipel, Judas Iscariot.

Goede vrijdag is een christelijke feestdag die de kruisiging van Jezus Christus en zijn dood herdenkt. Het is ook bekend als Holy Friday, Great Friday en Black Friday. Sommige bronnen suggereren dat de dag "goed" is omdat het heilig is. Velen eten geen vlees tijdens Goede Vrijdag.

Heilige of Stille zaterdag is de dag vóór Pasen en de laatste dag van de Goede Week waarin de christenen zich voorbereiden op Pasen. Het herdenkt de dag dat het lichaam van Jezus in het graf lag.

De eerste paasdienst vindt plaats in de nacht van Stille zaterdag. Het idee is dat mensen wachten en vol zelfvertrouwen toezien dat Christus om middernacht zal terugkeren. Het is dit jaar gevierd op 31 maart. De dienst staat bekend onder Paaswake.

Paaseieren
Tegenwoordig associëren velen Pasen met paaseieren. Het ei heeft veel interpretaties, maar het staat bekend als een oud symbool van nieuw leven, en het is geassocieerd met festiviteiten die de lente vieren.

Vanuit een christelijk perspectief wordt aangenomen dat paaseieren de opstanding van Jezus vertegenwoordigen. De buitenkant van het ei ziet er dood uit, maar van binnen is er nieuw leven, dat zal uitbreken.

Orthodoxe christenen verven gekookte eieren rood om het bloed van Christus te vertegenwoordigen, volgens het boek van Anne Jordan, ‘Christianity’.
De traditie kan worden herleid tot de vroege christenen in Mesopotamië, en van daaruit verspreidde het zich via de kerken naar Rusland en later naar Europa. Chocolade-paaseieren werden populair omdat Pasen het einde van de Vastentijd is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May