Paus doopt migranten tijdens Paaswake
01 Apr 2018, 00:00
foto
Kardinalen lopen met brandende kaarsen tijdens de Paaswake in de St. Pietersbasiliek in het Vaticaan, Rome. (Foto's: Reuters)


Paus Franciscus heeft zaterdag de Paaswake geleid. Hij heeft tijdens de paasnachtmis acht volwassenen gedoopt, onder wie een voormalige Nigeriaanse migrant die zonder papieren was en die een held werd toen hij een Italiaanse dief met een hakmes ontwapende.

De doop vond plaats tijdens een lange heilige paasavondmis op zaterdag. Zo’n 10.000 gelovigen hebben de dienst bijgewoond in de Sint-Pietersbasiliek. De kerk, de grootste in het christendom, was aan het begin van de dienst gehuld in duisternis voordat de lichten werden aangezet. Daarmee werd de overgang van duisternis naar licht wanneer de Bijbel zegt dat Jezus uit de dood opstond, herdacht.

Traditioneel verwelkomt de paus nieuwe leden van de kerk tijdens de zaterdagavonddienst. Onder de mensen die hij dit jaar doopte, was John Ogah (31). Hij haalde vorig jaar de kranten en werd tot migrantenheld omgedoopt. Hij werd als een voorbeeld gesteld van moed en goed burgerschap.

Ogah smeekte afgelopen september om wisselgeld buiten een supermarkt in een buurt in Rome waar veel migranten wonen, toen hij een 37-jarige Italiaan die net de winkel had beroofd met een hakmes tegenhield. De man had volgens het Katholieke televisiestation TV2000 ongeveer 400 euro’s gestolen.

De Nigeriaan, die geen toestemming had om in Italië te blijven, hield de man vast totdat de politie arriveerde en verliet de scène, uit vrees dat ze zouden ontdekken dat hij geen documenten had, aldus de krant La Republica. De politie gebruikte beelden van bewakingscamera's om hem op te sporen en beloonde hem door hem te helpen wettelijke toestemming te krijgen om in het land te blijven.

Een Italiaanse kapitein van de Carabinieri-politie die in de buurt werkte, Nunzio Carbone, was zijn peetvader bij de doopdienst op zaterdag. Carbone en zijn collega-politieagenten hielpen Ogah zijn immigratiepapieren in orde te krijgen. De Nigeriaan werkt nu als magazijnmeester voor een liefdadigheidsorganisatie. De anderen die zijn gedoopt zijn afkomstig uit Albanië, Peru, Italië en de Verenigde Staten.

Francis heeft de verdediging van migranten tot een essentieel onderdeel van zijn pausdom gemaakt. Vandaag beëindigt de paus de diensten van de Heilige Stoel met een paasmis. Hij zal dan zijn tweejaarlijkse 'Urbi et Orbi' ('naar de stad en de wereld') zegen en boodschap van het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek geven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May