Venezuela verbreekt zwijgen over gevangenisbrand
31 Mar 2018, 18:35
foto
Rouwenden naast de kist van Edgar Martinez, één van de gevangenen die stierf tijdens een oproer en een brand in de cellen van het politiebureau in de deelstaat Carabobo. (Foto's: Reuters)


Drie dagen nadat een brand in de cellen van een politiebureau 68 levens had geëist, is de Venezolaanse regering met een verklaring gekomen. In de verklaring wordt medeleven met de familieleden betuigd en wordt een onderzoek beloofd naar de ramp.

"De Bolivariaanse regering van de Venezolaanse republiek ... betuigt haar diepe medeleven met de familieleden en geliefden van elk van de mensen die zijn gestorven in dit ongelukkige incident", staat in de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De verklaring geeft geen details over de oorzaak van de ramp. Volgens een gevangene die het vuurhaard heeft overleeft, was de ramp het gevolg was van een vuurgevecht met de politie in een overvolle en wetteloze gevangenis.

De oppositie van Venezuela zegt dat de reactie van de linkse president Nicolas Maduro op de 68 doden in Valencia jammer genoeg onvoldoende was. Maduro heeft zich nog niet persoonlijk geuit over het incident praten en heeft in plaats daarvan getweet over de paasvakantie, een bezoek van Hollywood-acteur Danny Glover en de aanstaande presidentsverkiezingen.

In zijn verklaring bekritiseerde Venezuela ook het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties (VN) wegens "versnelde en onevenredige" opmerkingen over de ramp. Vanuit Genève heeft de VN de Venezolaanse autoriteiten opgeroepen om snel onderzoek te doen en de families van slachtoffers schadeloos te stellen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela zei dat deze opmerkingen "vooroordelen" verraden en onderdeel waren van een "strijd op meerdere fronten" tegen de Zuid-Amerikaanse natie.

Het geweld in de gevangenissen is al lang een probleem in Venezuela, lang voordat Maduro's overleden voorganger Hugo Chavez aantrad in 1999. Chavez beschreef het probleem ooit als het 'meest wilde' ter wereld en beloofde het op te ruimen.

Maar politici van de oppositie zeiden dat de ramp in Valencia opnieuw een teken was van de incompetentie van de heersende socialisten in een land dat diep in een economische crisis verkeert en wordt geteisterd door voedseltekorten, hyperinflatie en ongebreidelde misdaad. "Terwijl er in Venezuela allerlei mensenrechtenschendingen gaande zijn, is Maduro bezig met ... het verhogen van zijn niveau van corruptie en het laten zien dat hij een incapabele leider is die de mensen zonder eten en medicijnen laat," zei oppositie-wetgever Angel Alvarez van Carabobo, waar de gevangenisopstand plaatsvond.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May