Paus spoort aan om schaamte te herontdekken
31 Mar 2018, 00:52
foto
Paus Franciscus tijdens de dienst 'Hartstocht van de Heer' in de Sint Pietersbasiliek. (Foto's: Reuters)


Paus Franciscus is rooms-katholieken tijdens Goede Vrijdag-diensten voorgegaan onder strenge beveiliging. Hij heeft mensen, inclusief zijn kerkgezanten, aangespoord om het vermogen om schaamte te voelen voor hun rol in het kwaad van de wereld, opnieuw te ontdekken.

De kerkelijke wereldleider is de traditionele Via Crucis (kruistocht) processie voorgegaan rond het oude Colosseum van Rome. De processie is bijgewoond door 20.000 mensen. Op de Goede Vrijdag herdenken christenen de dood van Jezus door kruisiging.

De beveiliging was strakker dan vorig jaar, met meer controles terwijl deelnemers het gebied naderden. Deze week voerde de Italiaanse politie vier razzia's uit tegen verdachte aanhangers van het islamistisch terrorisme. Er werden zeven mensen gearresteerd, onder wie een man die een vrachtwagenaanval aan het plannen was.

Het Colosseum, in het historische centrum van Rome, is één van de toeristische attracties in de stad waar de politie militaire jeeps en gepantserde voertuigen heeft opgezet om barrières te vormen tegen vrachtwagenaanvallen. Verschillende zijn ook in de buurt van het Vaticaan opgezet.

Paus Franciscus weefde zijn opmerkingen, die hij maakte aan het einde van de fakkeltochtdienst, rond de thema's schaamte en berouw. Hij schetste het beeld van een moderne wereld waar trots, arrogantie en egoïsme vaak nederigheid en vrijgevigheid overtroefden. Op sombere toon sprak hij van "schaamte omdat zoveel mensen, zelfs sommigen van je (God's) dienaren, zich laten misleiden door ambitie en ijdelheid, en daardoor hun waardigheid verliezen ..."

Sinds zijn verkiezing in 2013 heeft Franciscus vaak katholieke priesters en prelaten aangespoord om eenvoudig te leven, om anderen te dienen, en om geen loopbaan en status te zoeken in de kerk of in de samenleving als geheel.

Goede vrijdag, de somberste dag van de christelijke liturgische kalender, herdenkt de dag dat de Bijbel zegt dat Jezus werd gekruisigd. De weg van het kruis markeert 14 evenementen, stations genaamd, uit de tijd dat de Romeinse gouverneur Pontius Pilatus Jezus tot de dood veroordeelde en zijn begrafenis in een tombe beval.

De paus zei dat veel mensen in de wereld vandaag "zich moeten schamen, omdat ze een gevoel van schaamte verloren hebben", eraan toevoegend dat schaamte gezien kan worden als een "genade" van God. “Schaamte omdat onze generaties jonge mensen in een wereld laten die is gebroken door verdeeldheid en oorlogen, een wereld die wordt verslonden door zelfzucht ..."

De 81-jarige leider van 1,2 miljard rooms-katholieken in de wereld, prees diegenen in de kerk die 'het geweten van de mensheid' proberen wakker te schudden door hun werk om de armen, immigranten en gevangenen te helpen.

De meditaties van dit jaar, één voor elk van de "stations", zijn geschreven door middelbare scholieren en studenten in Rome. Eerder op vrijdag, in de Sint-Pietersbasiliek, heeft paus Franciscus een dienst ‘Hartstocht van de Heer’ gehouden, waarin hij zichzelf in gebed op de marmeren vloer wierp. Vanavond leidt hij een paaswake, terwijl hij op Paaszondag zijn halfjaarlijkse boodschap "Urbi et Orbi" (aan de stad en de wereld) geeft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May