Licentie helpt SVB naar professionalisering
31 Mar 2018, 08:33
foto
Inter Moengo Tapoe heeft de regionale licentie-inspectie van de Concacaf, die ook wordt toegepast op de profclubs, doorstaan.


Met het clublicentie gebeuren binnen de Surinaamse Voetbal Bond, (SVB) is een belangrijke stap gezet richting het professionaliseren van het voetbal. Dit is ook duidelijk gemaakt tijdens het tweedaagse inspectiebezoek deze week door Cristhian Tonelli van Concacaf, belast met Licensing en profvoetbal bij dit regionale FIFA orgaan.

Een belangrijk gebeuren is dat landskampioen Inter Moengo Tapoe (IMT) vanwege internationale clubverplichtingen ook aan een 'zware’ Concacaf clublicentie-inspectie was onderworpen. De landskampioen heeft deze regionale licentie-inspectie die door Tonelli werd uitgevoerd, doorstaan.

“De inspectie welke alleen op IMT is uitgevoerd, is dezelfde als bij de profclubs uit de regio. Alleen bij het uitblijven of niet nakomen van de licentieverplichtingen vallen de boetes lager uit,” geeft de Pr & Communication Manager bij IMT, belast met Clublicentie, Humphrey Dundas aan. Zo zijn bij Inter Moengo Tapoe onder meer alle spelers nu medisch gekeurd. Ze zijn ook medisch verzekerd en bezitten een spelerscontract van de club. “Ook is de club de eerste in Suriname die een anti-racisme protocol op dit niveau heeft getekend,” weet Dundas.

Licentiemanager bij de SVB, Bryan Soekra, zegt blij te zijn met deze ontwikkeling. Het geeft volgens hem alleen maar aan "dat we ons voetbal op een hoger niveau willen". Mede dankzij de goede rapportage en ontwikkeling van de domestic licensing, komt Suriname in aanmerking voor de Equipment Incentives Program van de Concacaf waarbij onder meer technische ondersteuning en begeleiding zal worden gegeven aan de SVB en de clubs met licentie.

Ook SVB-voorzitter John Krishnhadath is verheugd met de bevindingen van Concacaf. Hij had ook niets minder verwacht, gezien de vele inspanningen die in korte tijd zijn geschied, meent hij. Hij verzekerde dat de road naar professionalisering onverkort doorgaat.

Een minder goed punt blijft altijd nog een stadion dat niet voldoet aan internationale eisen. De SVB is bezig enkele belangrijke vorderingen te boeken en is het plan verder gedeeld met Tonelli die ook het stadion inspecteerde. In aanloop naar een geheel nieuw stadion, zal het André Kamperveen Stadion zowel op regionaal clubniveau als op internationaal niveau, worden gereed gemaakt voor internationale wedstrijden. Zo zal binnen korte tijd de stadionverlichting, boven het Concacaf gemiddelde, worden gebracht naar 1200 luxe. De kleedkamers krijgen een facelift en zal de stadionklok vervangen worden.

Op 3 April komt Christopher Craig van de Concacaf naar Suriname met een specialist van een bedrijf dat de mediarechten gekocht heeft, om het André Kamperveen stadion wederom te inspecteren. Verwacht wordt dat de aanpassingen in het stadion eind juli al gereed zijn.

Ala-D Media
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May