DOE: Macht is geen doel; oproep tot dienend leiderschap
30 Mar 2018, 17:01
foto


Goede Vrijdag en de dagen daarvoor tonen door het lijden en sterven van Jezus Christus aan de wereld en ons land, wat dienend leiderschap is. Wij worden erbij bepaald dat echt leiderschap, dienen en geven is. Dit staat in schril contrast met het primair accent op macht, waar eenzijdig vaak de blikken van leiders op gericht zijn.

DOE heeft steeds ervoor gepleit, macht juist als een middel te zien om doelen, ten behoeve van ons volk te bereiken. Die macht hoort erbij, maar het kan nooit een doel op zich zijn. Ook aan Jezus Christus is macht, ja, alle macht gegeven. Hij zette die echter in, niet om zichzelf en zijn familie te verrijken, ongestraft corruptief te handelen of mensen materieel of anderszins om te kopen. Zijn inzet was steeds gericht op het welzijn van alle mensen zowel in geestelijk, mentaal als sociaal opzicht. Hiermee zette Hij de toon voor het ontwikkelen van een leefbare gemeenschap, waar er aandacht en ruimte is voor eenieder.

Meer dan ooit heeft Suriname dit dienend en zichzelf opofferend leiderschap nodig. Een leiderschap dat zichzelf geeft in het belang van de ander. Als we eerlijk zijn, weten we dat juist deze houding tot verbetering van een samenleving leidt. Hierdoor wordt namelijk het goede voorbeeld gegeven, dat aanstekelijk kan werken en anderen in die zelfde samenleving kan stimuleren tot goede daden. De geschiedenis heeft het bewezen. Mannen en vrouwen die vaker door ons als goede voorbeelden genoemd worden, zijn veelal geïnspireerd door deze gedachtegang. Velen zijn er in materieel opzicht niet rijk van geworden, maar ze hebben wel het leven van miljoenen door hun voorbeeld verrijkt. We noemen Marten Luther King, Moeder Theresa, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, maar ook onze eigen Sophie Redmond, Anton de Kom, Louis Doedel en anderen.

Suriname maakt moeilijke tijden door. Dagelijks worden we geconfronteerd met tekorten, door o.m. mismanagement gecreëerd en in stand gehouden door mooie theorieën die niet werken. Dienend leiderschap vraagt ook om eigen falen te onderkennen en open te staan voor alternatieven. De concrete schokken die door ons land gegaan zijn vanwege drugscriminaliteit, de drugsgevallen die bekend geworden zijn en in de doofpot verdwenen, de vele gevallen van misbruik van Staatsmiddelen en Staatsmacht, verdraaiingen van negatieve feiten door politici en soms zelf geestelijken die zich daarvoor lenen, zelfverrijking en anderzijds verwaarlozing van te veel mensen in achterstandssituaties, doen ons land en volk geen goed. Er is dringend verandering nodig!

Het lijden en sterven van Jezus Christus toont ons dat het op termijn goed komt. Na het lijden en sterven volgt namelijk Pasen. De overwinning over de dood en daarmee de leugen, bedrog, hebzucht, opportunisme, arrogantie, machtsmisbruik en onrechtvaardigheid.

DOE blijft geloven in een beter Suriname, waarin dienend leiderschap op elk niveau aan de basis behoort te zijn. In onze gezinnen, onze buurten, de kerken, de vakbeweging, het bedrijfsleven, de Ngo's maar vooral in de politiek. Politici komen het meest in de publiciteit en daarom zal hun voorbeeld uitvergroot, in realiteit of in de perceptie, in het voor- of nadeel werken van de samenleving. Als partij gaan we ervoor dit land en volk te blijven dienen op basis van het voorbeeld dat ons nagelaten is door Jezus Christus.

In het licht van het bovenstaande wenst DOE alle Surinamers een gezegende herdenking van Goede Vrijdag toe en een Paasfeest dat van hoop spreekt.
Suriname, Christus Jezus heeft hoop gegeven, er is dus hoop voor ons geliefd land Suriname!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May