Venezuela: 68 doden bij brand cellen politiebureau
29 Mar 2018, 13:25
foto
Familieleden verkeren in onzekerheid over het lot van hun dierbaren die waren gehuisvest in de cellen van een politiebureau in de deelstaat Carabobo in Venezuela. Bij een brand in de politiecellen zijn 68 doden gevallen. (Foto: Reuters)


Een brand in een politiebureau in de Venezolaanse stad Valencia, in de staat Carabobo, heeft 68 levens geëist. De brand begon naar verluidt nadat gevangenen woensdag een poging deden om uit te breken door matrassen in de fik te steken.

De politie gebruikte traangas om familieleden die het station omsingelden te verspreiden nadat het nieuws van de brand was gebroken. Hoofdaanklager Tarek Saab zei dat een onderzoek naar de gebeurtenissen onmiddellijk zou beginnen. Staatsofficier Jesus Santander zei dat de situatie nu onder controle was gebracht. Hij zei dat de deelstaat Carabobo in rouw was. De omstandigheden rond de brand zijn niet officieel bevestigd.

De vereniging Una Ventana a la Libertad (Een venster op vrijheid), die de omstandigheden van de gevangenis in de gaten houdt, zei dat uit berichten bleek dat een gedetineerde een politieagent in het been had geschoten. Kort daarna zouden matrassen in cellen in vuur en vlam zijn gezet en verspreidde het vuur zich snel. Santander heeft bevestigd dat er een politieagent is geschoten.

Reddingswerkers hebben naar verluidt muren neergehaald in een poging degenen die vastzaten door de brand te bevrijden. Bijna alle omgekomenen waren gevangenen. Minstens twee vrouwen die op dat moment op bezoek waren, zijn ook gedood, zei Saab. Sommige slachtoffers zijn dood gebrand, terwijl anderen het leven lieten door rookverstikking.

Boze familieleden verzamelden zich buiten het detentiecentrum en keamen in aanvaring met de politie terwijl ze informatie zochten over hun dierbaren. Aida Parra, die zei dat ze de dag ervoor haar zoon voor het laatst had gezien. Aan het persbureau Associated Press vertelde ze: "Ik weet niet of mijn zoon dood of levend is, ze hebben mij niets verteld." Dora Blanco vertelde de lokale media: "Ik ben een wanhopige moeder, mijn zoon is hier een week geweest en zij hebben geen informatie gegeven."

De overheid heeft een onderzoek ingesteld. Staatsgouverneur van Carabobo, Rafael Lacava, heeft zijn medeleven betuigd. Hij voegde eraan toe: "Er is een serieus en diepgaand onderzoek gestart om de oorzaken en verantwoordelijken voor deze betreurenswaardige gebeurtenissen te achterhalen."

De faciliteiten zijn enorm overbevolkt, waarbij geweld en dodelijke rellen vaak voorkomen. Het land heeft moeite om zijn gevangenen te huisvesten te midden van een aanhoudende economische crisis, wat leidde tot het gebruik van tijdelijke voorzieningen zoals die in Valencia.

Het is de bedoeling dat gevangenen slechts 48 uur in politiecellen worden vastgehouden. Nieto zegt dat sommige politiefaciliteiten zitten op vijf maal hun eigenlijke capaciteit. De organisatie zegt dat vorig jaar 65 mensen stierven in tijdelijke cellen als gevolg van geweld, ziekte of ondervoeding.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May