Brazilië: Verslaggeefsters protesteren tegen seksuele intimidatie
27 Mar 2018, 12:22
foto
De vrouwen in de #DeixaElaTrabalhar campagnevideo. (Beeld: #DeixaElaTrabalhar)


Voor vrouwelijke Braziliaanse sportverslaggevers is het nu meer dan ooit de tijd om zich uit te spreken over de seksuele intimidatie die ze tijdens hun werk ervaren. Ze hebben zich verenigd om hun ervaringen te delen.

Een campagnevideo toonde beelden van enkele vrouwen die worden gekust en betast tijdens uitzendingen in de ether. 'Laat haar werken' (#DeixaElaTrabalhar) is de campagneslogan, die op social media wijd wordt gedeeld.

De groep van 52 verslaggevers zegt dat ze online beledigende berichten hebben ontvangen en zelfs bedreigingen van verkrachtingen. De video laat vrouwelijke journalisten zien die terugdeinzen als mannen zich naar hen opdringen, terwijl ze nieuwsverhalen proberen te presenteren. Een man grijpt het gezicht van een vrouw en trekt het naar zich toe voor een kus nadat ze hem een vraag heeft gesteld.

Deze clips worden afgewisseld met foto's van de uitdagende campagnevoerders, starend naar de camera, hun armen gevouwen en oproepend tot het uitbannen van dit gedrag. "We willen gewoon in alle rust werken", zegt één van hen. "We hebben respect nodig", zegt een ander.

De campagne is zondag gelanceerd in het Maracana-stadion. De video werd uitgezonden tijdens een voetbalwedstrijd in het stadion in Rio de Janeiro met 79.000 plaatsen.

Bibiana Bolson van het EspnW-sportnetwerk vertelde de BBC dat de stortvloed aan ondersteuning al enorm was, met duizenden die de hashtag en video delen op sociale media. Voetballers Zico en Gilberto Silva en de Hall of Fame-ster van Basketball, Hortencia Marcari, hebben ook hun steun betuigd voor de beweging.

Het nieuwsnetwerk Globo meldt dat verschillende voetbalclubs de beweging ook hebben gesteund, samen met de Braziliaanse Judo Confederatie (CBJ) en de National Basketball League (LNB). Op de dag dat de campagne werd gelanceerd, is een man gearresteerd in een stadion in de zuidelijke stad Porto Alegre nadat hij Kelly Costa, een verslaggever van RBS TV, lastigviel met seksistische taal terwijl ze werkte.

Televisiecommentatoren werden tijdens de wedstrijd gehoord over het incident en veroordeelden het gedrag van de man overeenkomstig de nieuwe campagne.

Bolson zei, dat afgezien van seksuele intimidatie, vrouwelijke reporters te maken krijgen met andere vormen van seksisme, zoals het ondervragen van hun loopbaantraject of dat geïnterviewden liever met mannelijke collega's praten.

Journalist Mayra Siquiera tweette enkele opmerkingen die vrouwen in de sportwereld horen, zoals 'Hoe weet ze dit allemaal? Het is duidelijk dat ze slaapt met iemand van binnen' en 'Ze wil gewoon aandacht'. Bolson voegt hieraan toe: "In de afgelopen paar jaar in Brazilië was het geweldig om zoveel vrouwen in de sport te zien werken, maar nu moeten we ervoor zorgen dat ze ook in staat zijn om leidinggevende posities in te nemen."

De volgende stappen, na het verhogen van het bewustzijn, zouden zijn om te kijken naar maatregelen voor het omgaan met de intimidatie, zei ze, en het veranderen van de cultuur op het werk en op sporttrefpunten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May