LVV: Mindshift nodig bij gebruik pesticiden
26 Mar 2018, 21:11
foto
Voorlichting over pesticiden op een VOS-school. (Foto: NII)


Scholieren en bedrijven krijgen via het project ‘Verantwoord omgaan met bestrijdingsmiddelen of pesticiden, informatie over deze stoffen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), wil een mindshift teweeg brengen, aangezien deze producten dagelijks gebruikt worden, maar er weinig over bekend is bij het grote publiek. Via voorlichting aan de jeugd moet hier verandering in komen.

Verschillende basis-, VOJ- en VOS-scholen in de districten Commewijne, Marowijne, Wanica en Paramaribo zijn aangedaan. Het project wordt uitgevoerd door de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het onder-directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking (ODLOAV). Onder meer de Openbare muloschool Ellen, Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap en Openbaar Mulo J.S Hubertus Waaldijk school, hebben bezoek gekregen van voorlichters.

Naast de scholen word ook aan bedrijven en landbouworganisaties die met pesticiden werken, deze informatiesessies gegeven. Het blijkt veelal dat de werknemers en hun superieuren niet of onvoldoende op de hoogte zijn van de gevaren waar ze aan worden blootgesteld bij het werken met pesticiden, zegt de voorlichting van LVV via het NII.

Tot de beschermende maatregelen bij het gebruik van pesticiden hoort juist gebruik van Personal Protective Equipment (PPE). Onder PPE wordt verstaan de juiste beschermende kleding met name een respirator (mondkap met filter), industriële handschoenen, een veiligheidsbril, laarzen, lange mouwen en lange broek en een hoofddeksel.

Het is de taak van het ministerie om de samenleving te voorzien van informatie, trainingen, begeleiding en het creëren van bewustwording bij zowel boeren als de rest van de gemeenschap. Eenieder kan terecht bij de afdeling Bestrijdingsmiddelen voor informatie over pesticiden. Het ministerie gaat verder met dit project in de overige districten om zoveel mogelijk mensen te bereiken in Suriname, teneinde een verantwoord pesticiden beleid uit te voeren, zegt het NII.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May