Rusland blaast monument Sovjet-tijdperk op
25 Mar 2018, 14:23
foto
De onafgewerkte en verlaten tv-toren stort in tijdens een gecontroleerde explosie in Yekaterinburg, Rusland. (Foto: Reuters)


Rusland is zich flink aan het voorbereiden op het Wereldkampioenschap voetbal dat over minder dan 100 dagen van start gaat en waar Rusland de gastheer van is. Als onderdeel van de verfraaiing van de stad op weg naar het wereldspektakel, heeft de stad Yekaterinburg in de deelstaat Ural zijn opmerkelijkste monument vernietigd: een roestige, onvoltooide televisietoren uit het Sovjettijdperk gebouwd in het midden van de stad.

Lokale autoriteiten in 11 gaststeden, waaronder Moskou, Sint-Petersburg, Sochi en Yekaterinburg, werken er hard aan om de laatste hand te leggen aan de verfraaiing van de steden ter voorbereiding op het toernooi dat van 14 juni tot 15 juli wordt gehouden.
Maar in Yekaterinburg namen honderden mensen die tegenstander waren van de sloop van de televisietoren door een gecontroleerde explosie, eerder deze week deel aan een Hug the Tower-demonstratie. Eugene Kuivashev, de lokale gouverneur, verdedigde het besluit om het te slopen. "Niemand gelooft serieus dat de stad zo'n symbool nodig heeft", zei hij in een radio-interview.

Ivan Volkov, een 39-jarige advocaat en hoofd van een commissie die zich verzette tegen de verwijdering van de toren, zei dat de 219 meter hoge betonnen constructie een symbool was van de identiteit van de stad. "Nu is het het symbool van de vernedering van de mensen door de autoriteiten, omdat de beslissing achter de schermen werd genomen. Het moet niet zo worden gedaan,” vertelde hij aan persbureau Reuters.
De bouw van de toren begon in 1983 onder het communistische bewind, maar werd nooit voltooid vanwege de ineenstorting van de Sovjet-Unie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May