Te weinig bewustzijn over 'Earth Hour' in Suriname
25 Mar 2018, 00:00
foto
De 'aarde' wordt door de Boy Scouts gedragen door de straten van Paramaribo. De straten van Paramaribo zijn goed verlicht, terwijl de lichten juist uitgedaan moesten worden. (Foto's: René Gompers)


Wereldwijd is zaterdag de Earth Hour gehouden, een activiteit waarbij huishoudens en bedrijven tussen half negen en half tien ‘s avonds de lichten uitdoen. Dit om het bewustzijn van een gezonde aarde en een gezond milieu te bevorderen. In Suriname hebben een paar honderd Boy Scouts en andere jongeren met de ‘aarde’ gesjouwd door de straten van een goed verlichte Paramaribo. Dat lichten gewoon aan zijn gebleven is een teken dat het land zich niet genoeg bewust is van Earth Hour, merken de organisatoren op.

Suriname doet de laatste jaren flink mee aan de wereldbeweging. De WWF, de padvinderij en The Backlot zetten zich in de maand maart in om vooral de schooljeugd het belang van een gezond milieu bij te brengen. De maand is de laatste twee jaren afgesloten met een optocht geleid door de padvinders die eindigt op het Onafhankelijkheidsplein. Daar worden er educatieve activiteiten ontplooid tot de lichten weer aangaan. Maar door tal van redenen is er van het Onafhankelijkheidsplein afgezien. Er zouden enkele opstallen neergezet moeten worden en dat zou het Onafhankelijkheidsplein niet ten goede komen, deelt Henna Draaibaar van de The Backlot mee.

Draaibaar is blij met de instelling van de Boy Scouts om Earth Hour te gedenken. Dat heeft ervoor gezorgd dat er toch een activiteit gehouden is. Wilgo Coster van de Boy Scouts is ook blij met de bijdrage van de Wereldmilieuorganisatie WWF en The Backlot. “Wij padvinders vieren altijd Earth Hour, we zijn heel erg verbonden met de natuur, met de aarde. Toen we hoorden van het Plein waren we een beetje aangedaan, maar we moesten de dag toch vieren. Hoe dan ook zouden we Earth Hour gedenken. En dat is dus ook gebeurd,” zegt Coster.

Honderden padvinders, ouderen en jongeren hebben, begeleid door de politie, een paar kilometers met de aarde gewandeld. Het begin en eindpunt is 'Weest Paraat', het hoofdkwartier van de Boy Scouts geweest. Een dansende brassband heeft voor de sfeer gezorgd. Al dansend, zingend en verschillende leuzen roepend werd de reuzen ballon, die de aarde voorstelt, gedragen door de straten. Langs de route liepen hele groepen mensen, tot een bepaalde hoogte, spontaan mee. De loop is afgesloten met een kampvuur.

Koster en Draaibaar merken op dat hoewel het evenement is geslaagd, het land in het algemeen nog niet goed bewust is van Earth Hour. “Surinamers beseffen niet dat alles wat wij met de aarde, met de natuur doen, terug naar ons zal komen,” geeft Koster aan. “De vernietiging komt eraan, we hoeven niet eens naar het buitenland te kijken. We merken het nu al; de springvloed op Braamspunt, professor Naipal die moeite doet om de mangrove terug te krijgen, de kwikkwesties in de stad en in het binnenland. We hebben niet genoeg door waarmee we bezig zijn en dat we daardoor eigenlijk ons leven aan het inkorten zijn.”

“Kijk maar om je heen hoeveel lichten er nog aan zijn,” haalt Draaibaar aan, wijzend op het regeringsgebouw en hotel casino Elegance waar de lichten te midden van Earth Hour fel aanstaan. “Sommige bedrijven werken wel mee, maar er is niet genoeg besef in het algemeen.” Draaibaar geeft aan dat WWF en The Backlot volgend jaar het bewustzijnscampagne anders willen aanpakken.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May