Leiders eurozone geven nieuwe impuls aan hervormingen
23 Mar 2018, 22:30
foto
Mario Centono, voorzitter van de ministers van Financiën van de Europese Unie. (Foto: Reuters)


De leiders van de eurozone hebben vandaag een nieuwe impuls gegeven aan hervormingen om het blok weerbaarder te maken tegen economische crises. Er zijn hernieuwde toezeggingen gedaan om een bankenunie te voltooien en een reddingsfonds te ontwikkelen na maanden van vertraging. De Duitse regering was afwezig bij de nieuwe afspraken.

Leiders van de 19 landen die de gemeenschappelijke munt delen, hebben geen besluiten genomen over wat de voorzitter van hun ministers van Financiën, Mario Centeno, een "pitstop" -top noemde, maar beloofde tegen juni met concrete oplossingen te komen. "We ervaren de meest gunstige situatie sinds de invoering van de euro, waardoor dit een goed moment is om strategisch te reflecteren op onze lange termijn ambities", zei Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, op een persconferentie.

Op een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron na de top, vertelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat Frankrijk en Duitsland het voortouw nemen bij het vormgeven van de veranderingen. Immers is vorige week pas een nieuwe regering in Berlijn gevormd, na maandenlange onderhandelingen.

"Het is volkomen duidelijk dat we vooruitgang nodig hebben, zeer snelle vooruitgang, bij de bankenunie om het pad te effenen," zei Merkel. Ze voegde eraan toe dat de eurozone ook een kapitaalmarktenunie en veranderingen in "de architectuur" van het valutagebied vereiste.

"Duitsland en Frankrijk zijn vorige week met dit werk begonnen. We zullen elkaar in april ontmoeten en we zullen in mei een vergadering met ministers houden en dan in juni met een gemeenschappelijk standpunt komen ", zei ze. Merkel merkte op dat Parijs en Berlijn al ideeën hadden over de transformatie van het ESM-reddingsfonds in een Europees Monetair Fonds en zijn rol in de herstructurering van staatsschulden als een regering wordt gedwongen om hulp te vragen.

Sommige landen, waaronder Duitsland, willen dat de herstructurering automatisch verloopt wanneer om een financiële reddingsactie wordt gevraagd, terwijl andere landen discretie willen. "Ik denk dat we op een goede weg zijn", zei Merkel.

Overheden blijven ook verdeeld over hoe en wanneer het laatste onderdeel van hun bankunieproject wordt geïntroduceerd - een pan-eurozone-depositogarantiestelsel om toekomstige bankruns te voorkomen. Om de regeling te lanceren, dringen veel landen van de eurozone erop aan dat banken eerst de risico's die zij nemen in leningen aan particuliere en overheidskredieten moeten verminderen. Maar er is nog geen overeenstemming over hoe te meten of de risico's voldoende zijn gedaald.

De leiders bespraken ook een begrotingscapaciteit in de eurozone - een pool van geld alleen voor het eurogebied - een idee dat Macron steunt, maar waarover Merkel terughoudend is.

"Veel van de thema's die we hebben besproken, zoals de begrotingscapaciteit in het eurogebied, zijn controversieel, maar ik zie mogelijkheden om te verkennen," zei Tusk, die EU-topontmoetingen verzorgt. "In juni komen we terug om concrete beslissingen te nemen en richtlijnen te geven voor de toekomst."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May