President Trump stemt in met gesprek Kim Jong-un
09 Mar 2018, 12:54
foto
De Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsadviseur Chung Eui-yong tijdens zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse president, Kim Jong-un. (Foto's: Reuters)


Washington heeft zijn verbazing uitgesproken over de "dramatische" omslag in de houding van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. President Donald Trump heeft vriend en vijand verrast door in te stemmen met onderhandelingen met de Noord-Koreaanse leider.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zegt dat het "enkele weken" zal duren om een vergadering te organiseren, die naar verwachting in mei zal plaatsvinden. Trump heeft de "grote vooruitgang" geprezen, maar zegt dat de sancties op zijn plaats blijven.

Geen enkele zittende Amerikaanse president heeft ooit een Noord-Koreaanse leider ontmoet, ofschoon er herhaaldelijk pogingen zijn ondernomen om Noord-Korea te ontdoen van zijn kernprogramma. De laatste grote inspanning – bekend als de Six Party-gesprekken – mislukte in 2008 omdat vooral Noord-Korea weigerde inspecteurs toe te laten om te controleren als hij zijn nucleaire programma had opgeheven. Een aantal pogingen om de gesprekken daarna opnieuw op te starten, zijn ook mislukt.

In aanloop naar het besluit van Trump om zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot te ontmoeten, hadden Zuid-Koreaanse afgezanten hem geïnformeerd over de ontmoeting die zij deze week hebben gehad met president Kim. Ze hebben hem voorgehouden dat de Noord-Koreaanse leider nu "toegewijd was aan ontwapening".

De president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, zei dat het nieuws van de ontmoeting tussen Kim-Trump "als een wonder" is gekomen. "Als president Trump en Kim elkaar ontmoeten na een inter-Koreaanse top, zal volledige ontwapening van het Koreaanse schiereiland op de juiste weg komen," zei hij.

China heeft de ontwikkeling toegejuicht en zei dat de kwestie van het Koreaanse schiereiland "in de goede richting gaat" en roept om "politieke moed".
Correspondenten zeggen echter dat het Noorden raket- en kernproeven heeft gestopt tijdens eerdere gesprekken, alleen om ze te hervatten wanneer het zijn geduld verloor of het gevoel had dat hij niet kreeg wat hij eiste.

Tillerson, die bezig is met een Afrikaanse reis, heeft de ontwikkelingen besproken in Djibouti. Over de Noord-Koreaanse leider zei hij: "Wat is zijn houding op een nogal dramatische manier veranderd.” Hij voegde eraan toe: "In alle eerlijkheid, dat was voor ons ook een beetje een verrassing, dat hij zo vooruit was gegaan in zijn gesprekken met de delegatie uit Zuid-Korea."

In de afgelopen maanden heeft Trump zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot gekleineerd als de "raketman" en hem bedreigd met "vuur en woede". Van zijn kant heeft Kim de Amerikaanse president "een geestelijk gestoorde Amerikaanse speerpunt" genoemd.
Tillerson heeft gezegd dat Trump openstond voor gesprekken "wanneer de tijd rijp was" en voegde eraan toe: "volgens de president is die tijd nu aangebroken." De staatssecretaris trok ook een grens tussen wat 'gesprekken' en 'onderhandelingen' vormden, hoewel hij het verschil niet heeft gespecificeerd.

Een dag eerder had hij gezegd dat de VS "ver van de onderhandelingen met het noorden" af was, wat enkele commentatoren ertoe bracht te suggereren dat Tillerson er niet meer wijs uit werd. Maar Tillerson zei dat hij vrijdagmorgen vroeg een "zeer goed gesprek" had gehad met de president.

De Zuid-Koreaanse afgezanten hebben president Kim deze week in Pyongyang ontmoet. Het was het hoogtepunt van een toenadering die begon in het nieuwe jaar en leidde tot het samen optrekken van de Korea’s tijdens de Olympische Winterspelen. De afgezanten zijn vervolgens afgereisd naar Washington om Trump te informeren. Na de vergadering buiten het Witte Huis, zei de Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsadviseur Chung Eui-yong dat: Kim bereid was om met de president van de VS te gaan zitten, dat Noord-Korea "toegewijd was om aan ontwapening, dat het alle kern- en raketproeven zou stoppen en dat het begreep dat Amerikaanse/Zuid-Koreaanse militaire oefeningen "moeten doorgaan."

In een verklaring die werd gestuurd aan de Washington Post zei de VN-ambassadeur van Noord-Korea dat de "moedige beslissing" van Kim zou helpen om "vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en de Oost-Aziatische regio" te bewerkstelligen.

Er is nog geen indicatie waar de gesprekken tussen de twee leiders zullen plaatsvinden, maar de gedemilitariseerde zone van de Koreaanse grens (DMZ) en Beijing worden als mogelijke opties gezien.

Het is duidelijk dat ontwapening de sleutel is voor de VS, Zuid-Korea en de geallieerde landen. Noord-Korea is decennialang geïsoleerd door zijn streven naar kernwapens, in strijd met internationale wetten. Het Noorden heeft zes kernproeven uitgevoerd en heeft raketten die de VS kunnen bereiken.

Noord-Korea heeft echter nog niet beloofd om zijn nucleaire wapens volledig op te geven. De goed gedocumenteerde mensenrechtenschendingen in het Noorden zijn ook een belangrijk probleem voor de VS. Wat het Noorden blijkbaar wil is een versoepeling, zo niet opheffing, van de ingestelde sancties.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May