Colombia: Ex-Farc-leider trekt zich terug als kandidaat
09 Mar 2018, 04:12
foto
Rodrigo Londoño meer bekend als Timochenko heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de presidentsverkiezingen in mei in Colombia.


De voormalige rebellengroep Farc zegt dat haar kandidaat voor de presidentsverkiezingen in mei, zich terugtrekt vanwege slechte gezondheid. De leider van de groep, Rodrigo Londoño, is aan het herstellen na een hartoperatie in een kliniek in Bogotá.

Londoño staat beter bekend onder zijn oorlogsnaam ‘Timochenko’. Tot nog toe had hij slechts de steun van 1% kiezers. Maar de voormalige rebellengroep zegt dat zij deze zondag in de peilingen zal blijven staan.

In het vredesakkoord van 2016 is de garantie opgenomen dat er tien zetels naar de groep gaan, zolang zij daar campagne voor voert. Het vredesakkoord heeft een einde gemaakt aan een halve eeuw gewapende strijd van de Farc. Zij is nog steeds bekend onder hetzelfde acroniem als voorheen, maar de letters staan nu voor de Alternatieve Revolutionaire Kracht voor het gewone volk in plaats van, zoals eerder, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia.

"De operatie die gisteren (woensdag) plaatsvond, gecombineerd met ... kenmerken van de verkiezingscampagne, heeft ertoe geleid dat we onze presidentsambities hebben laten varen", zegt de nummer twee van de Farc, Ivan Marquez, die campagne voert voor de Senaat.

De partij heeft de campagneactiviteiten geannuleerd door protesten die volgens haar komen van rechtse groepen. Vorige maand bekogelden boze betogers Timochenko's colonne met tomaten en eieren. Timochenko heeft een geschiedenis van gezondheidsproblemen. In 2015 kreeg hij een hartaanval tijdens het onderhandelen over de vredesovereenkomst in Cuba. Vorig jaar kreeg hij een beroerte en vorige week een nieuwe hartinfarct, wat de aanzet was tot de operatie van woensdag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May