Suriname en Venezuela tekenen overeenkomsten
03 Mar 2018, 20:37
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle


De Gemengde Commissie Suriname-Venezuela is geheractiveerd. Minister Yldiz Pollack-Beighle en Venezolaanse collega Jorge Arreaza hebben een drietal overeenkomsten getekend vrijdag in Caracas. Het gaat om de wederzijdse diplomaten instituten, afschaffing van visum voor houders van dienstpaspoorten én een overeenkomst voor samenwerking op het gebied van gezondheidszorg. De afspraken zijn vastgelegd in een gezamenlijke verklaring tijdens de 9e vergadering van de Gemengde Commissie. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Suriname en Venezuela hebben jarenlang hechte vriendschapsbanden welke hebben geresulteerd in samenwerking op diverse gebieden, waaronder landbouw, visserij, energie en binnen het Petrocaribe raamwerk.
Vorig jaar, tijdens een bezoek aan Suriname van een Venezolaanse delegatie onder leiding van Alexander Yánez, viceminister voor Latijns-Amerika & het Caribisch Gebied en Uitvoerende Secretaris van Petrocaribe, is de wens geuit de Gemengde Commissie Suriname-Venezuela (JCSV) te heractiveren, om de samenwerking tussen beide landen op efficiënte en effectieve wijze te laten verlopen.

De Surinaamse zijde van de Gemengde Commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de respectieve Ministeries van Buitenlandse Zaken, Financiën en Landbouw, Veeteelt en Visserij.
De twee bewindslieden hebben vruchtbare gesprekken gevoerd en afgesproken concrete invulling te geven aan de bilaterale samenwerking middels een actieplan dat regelmatig zal worden gemonitord. Ook zullen er op kort termijn sectorspecifieke vergaderingen worden ontplooid om de gemaakte afspraken te implementeren.

Vice-President Tareck El Aissami heeft namens president Nicolas Maduro, minister Pollack-Beighle ontvangen voor een beleefdheidsbezoek. Hierbij is benadrukt de uitstekende samenwerking tussen beide landen en het belang van versterking en bescherming van democratie, soevereiniteit en territoriale integriteit. Aan de orde is gesteld de vreedzame oplossing van geschillen middels dialoog, en het initiëren en uitvoeren van beleid gericht op verbetering van de leefomstandigheden van personen aan de basis van de samenleving.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May