India: Studenten protesteren tegen 'Holi'-intimidatie
02 Mar 2018, 12:58
foto
Vrouwen zeggen dat Holi een excuus is voor mannen om vrouwen lastig te vallen. (Getty Images)


Vrouwelijke studenten in de Indiase hoofdstad Delhi protesteren tegen intimidatie tijdens het populaire hindoe-festival van Holi, een lentefeest. In veel delen van India vieren mensen het feest door gekleurd poeder en water naar elkaar te gooien. Maar sommige vrouwen zeggen dat hun ervaring met het festival ver afstaat van de romantische representaties die worden gepropageerd door de filmindustrie van Bollywood en ervaringen van toeristen.

"Naarmate je ouder wordt, wordt Holi het moment waarop je je begint te realiseren dat je lichaam een object is", zegt Gurmehar Kaur, een student aan de universiteit van Delhi. Verschillende vrouwelijke studenten van de universiteit vertelden de BBC dat ze bang zijn om op straat rond hun universiteitscampussen te lopen tijdens Holi, omdat ze worden geraakt door waterballonnen, modder of eieren.

Een paar dagen voor het festival reisde Avidha Raha in een auto-riksja toen een met vloeistof gevulde ballon haar op de borst raakte en explodeerde. "Ik weet niet wat het bevatte, het was plakkerig en slijmerig", zegt Raha. "Het voelde walgelijk." Toen ze verhalen hoorde over studenten die waren aangevallen met 'sperma gevulde' ballonnen, liet ze haar T-shirt twee dagen weken in water.

Een andere student, Tolino Chishi, vermeldde op 27 februari op Instagram dat iemand een "met sperma gevulde ballon" naar haar had gegooid. De post ging viraal, wat een aantal protesten tegen intimidatie binnen en rond de campus van de Universiteit van Delhi teweegbracht.

Hoewel het onduidelijk is hoe de studenten wisten dat de substantie in deze ballonnen sperma was, is het niet nieuw om geraakt te worden door ballonnen gevuld met gekleurd water. "Op de terugweg van het protest, werd ik geraakt door een waterballon", zegt Raginee Samarah. "Er waren twee jongens op een fiets die dat deden."

Niets van dit alles is beperkt tot Delhi. Vrouwen in steden en dorpen in het noorden van India zijn bang om hun huizen te verlaten tijdens Holi. De dag wordt vaak gebruikt als een excuus voor vreemden - meestal mannen - om ze met kleur te smeren of water naar ze te gooien. Mensen drinken vaak 'bhang', een vloeibare vorm van cannabis, op Holi, waardoor de kans groter wordt dat vrouwen groepen dronken mannen tegenkomen.

Vrouwen die met de BBC spraken, zeiden dat ze het leuk vinden om Holi met familie en vrienden te vieren en de vreugde om zich heen te omarmen. Maar ze voegden eraan toe dat sommige soorten gedrag onder het mom van viering nog steeds onaanvaardbaar is. "Je kunt niet zomaar iets en alles op vreemden gooien zonder hun toestemming en zeggen - bura na maano Holi hai (word niet boos, het is Holi)", zegt Raha.

Zij en anderen hebben een aanklacht ingediend tegen mannen die al langer dan een week ballonnen naar vrouwen gooien, waardoor de politie het gebied rond de campus patrouilleert. "Er is een groot aantal genormaliseerde dagelijkse seksuele intimidaties in naam van de cultuur," zegt Avantika Tewari, een oud-student van de universiteit van Delhi. "Telkens wanneer je op de campus vraagt om de veiligheid te verhogen, leggen de instellingen meer regels aan je op."

Tewari is lid van een collectief dat heeft geprotesteerd tegen verschillende sluitingstijden van tehuizen voor mannen en vrouwen - sommige vrouwenhutten sluiten hun poorten al om 18.30 uur, waardoor studenten tegen die tijd gedwongen zijn terug te keren. Maar campagnevoerders zoals Tewari zeggen dat het idee dat het opleggen van dergelijke sluitingstijden vrouwen veilig zal houden, een denkfout is.

"Er is een lange geschiedenis van intimidatie rond Holi geweest", zegt Janaki Abraham, een voormalig student die nu een professor sociologie aan de universiteit is. Zij maakte deel uit van de Gender Study Group van de Universiteit van Delhi, die in 1996 een rapport uitbracht dat erop wijst dat incidenten van seksuele intimidatie een hoogtepunt bereikten tijdens Holi. Het rapport zei dat 60,5% van de vrouwen die op de campus verbleven dat jaar klaagde over verergerde pesterijen rond Holi. Ze voegde eraan toe dat de incidenten en protesten van dit jaar haar "een gevoel van déjà vu" gaven. "Universitaire hostels reageerden altijd door de vrouwen op te sluiten", zegt ze. "In zekere zin is er niets veranderd."

Veel vrouwen zijn het erover eens dat universiteitscampussen veilige ruimten zijn voor vrouwelijke studenten en dat de politie ondersteunend is geweest. Maar ze zeggen ook dat het mannen die vrouwen buiten de campus hebben lastiggevallen niet afschrikt in de naam van het vieren van Holi. "De politie moet ervoor zorgen dat jongens die dit soort intimidatie bestendigen er niet mee wegkomen", zegt Kaur. Maar, voegt ze eraan toe, de oorzaak van intimidatie moet nog worden aangepakt. "Het is erg belangrijk om jongens te leren dat als iemand Holi niet met jou wil spelen, je ze niet kunt aanvallen met kleuren en ballonnen zonder hun toestemming."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May