Venezuela: Verkiezingen met maand uitgesteld
01 Mar 2018, 20:18
foto
Het hoofd van de kiesraad, Tibisay Lucena, heeft meegedeeld dat de verkiezingen in mei worden gehouden. (Foto's: Reuters)


De presidentsverkiezingen in Venezuela die waren gepland voor 22 april, zijn met een maand verschoven. De Nationale Kiesraad (CNE) heeft nu gezegd dat de stemming in de tweede helft van mei zal plaatsvinden, maar heeft geen exacte datum gegeven.
Het besluit komt nadat er een akkoord is bereikt tussen de regering en een klein aantal oppositiepartijen. President Nicolás Maduro heeft zich ingeschreven voor een tweede termijn van zes jaar.


Het hoofd van de kiesraad, Tibisay Lucena, heeft ook aangekondigd dat de regering "verkiezingsgaranties" heeft afgesproken voor de komende verkiezingen met een aantal oppositiepartijen. Traditioneel worden in december presidentsverkiezingen gehouden in Venezuela. Maar in februari kondigde de CNE aan dat deze naar 22 april zouden worden vervroegd.

Critici van de regering hadden het besluit geïnterpreteerd als een poging om de diep verdeelde oppositiecoalitie te overrompelen en in de war te brengen. De verkiezingen komen te midden van een steeds verslechterende economische en politieke crisis die veel Venezolanen ondervoed heeft gemaakt. Het heeft honderdduizenden ertoe gebracht om het land te ontvluchten.

Het besluit veroorzaakte ook internationale kritiek, waarbij Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico en Peru allemaal de vervroegde verkiezingen verwierpen en sommige landen waarschuwden dat ze het resultaat niet zouden erkennen. Washington heeft gezegd dat het verdere sancties tegen de regering zou overwegen als Caracas doorgaat met de presidentiële stemming onder wat de Amerikanen frauduleuze voorwaarden noemen.

De belangrijkste oppositionele Democratische Eenheidscoalitie had aangekondigd de verkiezingen van 22 april te boycotten en weigerde kandidaten aan te stellen tegenover president Maduro. Maar één politicus van de oppositie, Henri Falcón, brak de strategie en presenteerde zichzelf als kandidaat.

Het is nog onduidelijk of het uitstel van een maand meer oppositiepolitici ertoe zal verleiden om hun hoed in de ring te gooien. De meest spraakmakende oppositiekandidaten, zoals Henrique Capriles en Leopoldo López, zijn uitgesloten van deelname. Anderen hebben het land verlaten uit angst voor arrestatie.

Het is ook niet duidelijk of de vertraging de druk op de Venezolaanse regering zal verlichten. Een niet bij naam genoemde Amerikaanse overheidsfunctionaris geciteerd door persbureau Reuters zei dat een vertraging "waarschijnlijk niet tot gevolg zou hebben dat de Amerikaanse overheid sancties zou nemen".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May