NDP: Happy Rangwali Holi
01 Mar 2018, 23:03
foto

Lathmar Holi festival, Radha Rani tempel in Barsana, India. (Foto: Getty Images)


Holi of Phagwa wordt gekenmerkt door vooral alle kleuren van de regenboog. Het kenmerkt het inluiden van een nieuw begin, het verwelkomen van de lente. Het is ontstaan als een oogstfeest en wordt inmiddels in alle delen van de wereld op verschillende wijzen gevierd. In India wordt het in bepaalde deelstaten 40 dagen lang gevierd. Een interessante manier van vieren is de lathmar Holi die in Barsana wordt gevierd. 'Lath' betekent stok en 'mar' betekent slaan. De vrouwen slaan met stokken de mannen die naar Barsana komen om Holi te vieren. Heel apart en erg interessant. Het is een van de pastimes van Heer Krishna in Barsana die duizenden jaren al stand houdt en nagespeeld wordt.

Daarnaast heb je het spel en vermaak van de Gopi's (de koeherderinnetjes) die een speciale plaats hebben in de Leela (het spel en vermaak) van Heer Krishna. De Gopi's komen van top tot teen bedekt naar Barsana en spelen als eerst Holi waarna de rest van de miljoenen toegestroomde mensen Holi spelen. Het is prachtig om te zien hoe kleurrijk alles oogt en hoeveel plezier er wordt gemaakt.
Ook in Suriname blijven we niet achter met de viering van Holi.

Wat is Holi ?
Holi is een Hindufestival welke de komst van de lente markeert. Algemeen bekend als het kleurenfestival, duurt het bij ons 2 dagen en is het de viering van vruchtbaarheid, kleur en liefde alsook de overwinning van het goede op het kwade.

Over de hele wereld nemen mensen deel aan de Holiviering, maar het meest en grootst wordt het gevierd in delen van India en Nepal. Het feest kenmerkt zich door het bepoederen van elkaar met gekleurde poeder, doch dit is slechts een deel van Holi welke opgedeeld is in twee delen, namelijk de Holika Dahan en de Rangwali Holi.

Holika Dahan vindt plaats op de avond voorafgaande aan Rangwali Holi. Hout, gedroogde takken enz. worden verbrand op een symbolische brandstapel om de overwinning van het goede op het kwade te markeren (in de Hindu Vedische geschriften, helpt God Vishnu de heks Holika tot as te verbranden).

De volgende ochtend komen mensen in publieke gelegenheden bij elkaar en wordt dan Rangwali Holi gespeeld. Het kan er soms roekeloos aan toe gaan waar mensen elkaar achterna zitten en heel veel poeder en kleursel gooien naar elkaar en elkaar ook nog natmaken met water of abir.

Wanneer is het Holi?
Het tijdstip waarop holi wordt gevierd wordt gesynchroniseerd met de maan, wat betekent dat de data van elke viering verschilt van jaar tot jaar. Van het jaar valt Rangwali Holi op 2 maart, terwijl Holika Dahan op 1 maart plaatsvindt.

In het schema van Hinduvieringen is Holi een relatief seculiere en is gebaseerd op verschillende vertellingen. De eerste en bekendste betreft de verbranding van de heks Holika. Maar het is ook gebaseerd op het spel en vermaak van Sri Radha en Krishna. Heer Krishna hield erg veel van Radha, maar was zich erg bewust van hun verschillende huidskleuren. Sri Radha was blank en Heer Krishna zwart. Op advies van zijn moeder schilderde Heer Krishna als kind het gelaat van Sri Radha zwart en hadden ze zo dezelfde kleur. Het wordt gezegd dat geliefden Holi in deze traditie vieren. Evenwel wordt Holi gezien als een tijd om samen te komen en samen te genieten van al het moois dat Holi te bieden heeft en dat gebeurt ongeacht ras, etniciteit enz.

Hoe lang wordt Holi al gevierd?
Holi is een eeuwenoud festival. Verwijzingen naar het festival dateren uit poëzie van de vierde eeuw en het wordt beschreven in een zevende eeuwse toneelstuk genaamd Ratnaval: 'Witness the beauty of the great cupid festival which excites curiosity as the townsfolk are dancing at the touch of brownish water thrown from squirt-guns.They are seized by pretty women while all along the roads the air is filled with singing and drum-beating. Everything is coloured yellowish red and rendered dusty by the heaps of scented powder blown all over.'

Hoe krijgen we alle smurrie van ons lichaam?
Zorgt u ervoor dat u uw huid goed insmeert met een olie. Kokosolie of een andere lotion moet al voldoende bescherming bieden en poeder en kleursel eenvoudiger doen verwijderen.

Wij wensen u een zeer sfeervolle en erg gelukkige Rangwali Holi toe.

De Nationale Democratische Partij
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May