Chris Polanen presenteert boek 'De Waterjager'
01 Mar 2018, 16:34
foto
Chris Polanen woensdagavond bij zijn presentatie van zijn boek 'Waterdrager' in CCS. Naast hem zijn moeder, Trees Busropan.


Chris Polanen zijn debuutroman De Waterjager woensdagavond gepresenteerd aan Suriname. Een boek dat geboren is vanuit heftige heimwee naar zijn geboorteland. Polanen woont in Nederland en is dierenarts in Amsterdam-Zuidoost.

Polanen vertelde aan het goed opgekomen publiek hoe dit boek tot stand is gekomen, met alle ups en downs van uitgevers die zich terugtrekken, van een nieuwe uitgever met een deadline, van schrappende redacteuren en een schrijverscursus en van een uiteindelijk, na zes jaar, prachtig resultaat. Het boek is al eerder in Nederland gepresenteerd en is daar goed ontvangen.

“Heimwee is een vreselijke ziekte”, legde Polanen uit. “Niemand kan je helpen, er is geen medicijn, geen therapie, er is maar één ding en dat is teruggaan”. Maar dat was geen optie omdat hij inmiddels een gezin had dat hij niet wilde achterlaten.
Het boek beschrijft Paramaribo over 30 jaar. Een belangrijk deel van Paramaribo staat onder drie meter water maar er wonen wel mensen, op vlieringen en bovenetages. Het angstwekkend beeld dat Polanen hiermee oproept, werd gevormd door voorspellingen van meteorologen dat Paramaribo bij een steeds stijgende zeespiegel over 25 jaar onder water zal verdwijnen.

Het boek beschrijft de terugkeer van een jongeman, Joshua, die als kind naar Nederland is vertrokken en nu zijn broer in Paramaribo gaat opzoeken. De wereld waarin hij terechtkomt staat zeer ver af van die waar hij komt. In Paramaribo geldt onverhuld het recht van de sterkste, met een onderwaterwereld van pirings die alles opruimen. De samenleving die zich dan vormt is een keiharde wereld waar een nieuwe vorm van recht met geweld wordt gehandhaafd. En toch ontstaat er, ook daar, diepe genegenheid en liefde.

De zaal was geboeid door de presentatie van de schrijver en door het gesprek dat volgde tussen Cynthia McLeod en Chris Polanen. Cynthia McLeod heeft vol verbazing kennisgenomen van alle geweld dat “door zo’n lieve rustige jongen als Chris Polanen” is beschreven. Waarna Polanen opmerkte dat er ook liefde is gegroeid, zelfs in die keiharde wereld.

Na afloop van de presentatie, die werd opgeluisterd door zang van Bryan Bijlhout, bood Polanen het eerste exemplaar van de Surinaamse versie van zijn boek aan zijn moeder, Trees Busropan, aan en aan Jules Sedney, de enige nog levende vriend van Polanens vader, Humphrey 'Pieter') Polanen.
Het boek zal in een speciaal voor Suriname gedrukte editie, voorzien van een gedicht van Kwame Dandillo (Pieter Polanen) in de boekhandels te koop zijn en kost SRD 100.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May