Welzijn: Geen gevaar voor uitbraak Santo Boma
28 Feb 2018, 22:42
foto
Ferdinand Welzijn, waarnemend minister Justitie en Politie. (Foto: Raoul Lith)


“De situatie die werd geschetst van één penitentiaire ambtenaar voor een grote groep gedetineerden, vormt geen gevaar voor uitbraak”. Dit zegt waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, in De Nationale Assemblee, waar dinsdag de begrotingsbehandeling werd voortgezet. Hij beantwoordde hiermee de vraag van assembleelid André Misiekaba (NDP) over het tekort aan penitentiaire ambtenaren binnen de gevangenis.

Minister Welzijn legt uit dat op de afdeling Kantoor Arbeidstherapie binnen de penitentiaire inrichting het inderdaad zo is dat één penitentiaire ambtenaar het toezicht heeft op een grote groep gedetineerden. Het gaat volgens Welzijn om gedetineerden die al een groot deel van hun straf hebben uitgezeten en die gereed worden gemaakt op hun invrijheidstelling. Zij vormen geen gevaar voor uitbraak bij de gevangenis. Misiekaba nam geen genoegen met het antwoord van de minister en stelde dat deze niet goed geïnformeerd is. “Ik wil de minister vragen om te checken met de leiding aldaar. Ik ben geweest en ik heb de zaak gezien”, laat Misiekaba weten. Hij vroeg de minister om op een later tijdstip nogmaals zijn vraag te beantwoorden.

De bewindsman ging ook in op de eerder gestelde vraag van Assembleelid Joan Wielzen (NDP). Zij vroeg om aandacht voor de politiepost te Totness die onderbezet is. Welzijn erkende de onderbezetting, welke komt door politieagenten die op les zitten en zo niet voltijds ingedeeld kunnen worden. Een andere oorzaak is het ontbreken van adequate huisvesting in het district. Het ministerie is bezig dit probleem aan te pakken, zodat meer agenten in Coronie gedetacheerd kunnen worden. “Hoewel er sprake is van onderbezetting kan de politie te Totness een beroep doen op omliggende stations en in ernstige gevallen op de recherche en andere eenheden binnen het gewest. Het gewest Coronie kent een van de laagste cijfers op het gebied van geregistreerde criminaliteit, dus wij zien geen gevaar”, stelde Welzijn. Assembleelid Cleon Gonzalves (PALU) benadrukte nogmaals de noodzaak van meer politie in Coronie, want “de criminaliteit is zich wel aan het verruwen”.

Assembleelid Wendell Asadang (NDP) had aandacht gevraagd voor de brandweer in het district Brokopondo die ook kampt met onderbezetting. Welzijn geeft aan dat het ministerie werkt aan de opleiding voor plaatselijke krachten, die in het tweede kwartaal van 2018 moet starten. Het antwoord was niet duidelijk voor lid Asadang, omdat in het district al personen op de opleiding zitten die nog steeds wachten op resultaten van testen die zij eerder hebben gemaakt. Hij wilde weten of de geplande opleiding een nieuwe zal zijn of een doorstart van het eerste. De bewindsman antwoordde daarop dat het gaat om een doorstart.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May