Bewustwording huiselijk geweld groeit in Nickerie
28 Feb 2018, 02:44
foto


Vanaf begin 2017 tot en met februari dit jaar hebben zich meer dan vijftien organisaties en/of instanties in Nickerie gecommitteerd aan de bestrijding van geweld tegen vrouwen en meisjes. Daartoe behoren mediahuizen, overheidsinstanties zoals het Bureau voor Burgerzaken in Nickerie en de dependance van Openbare Werken in het rijstdistrict, alsook diverse actiegroepen waaronder Victims Protection Group en the Opendoors.

Nandenie Kapoerschan, van het Bureau Genderaangelegenheden (BGA) in Nickerie, heeft zich sinds de opening van de BGA-dependence in het rijstdistrict onvermoeibaar ingezet voor een grotere bewustwording over gender en gendergerelateerde onderwerpen, waaronder huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen en meisjes. Daartoe ontplooit zij elke 25e dag van de maand – ook bekend als Orange Day – diverse activiteiten. Orange Day is door de Verenigde Naties uitgeroepen om aandacht te vragen voor gendergerelateerd geweld. Met name wordt opgeroepen om geweld tegen vrouwen te beëindigen, alsook het bewustzijn daaromtrent te vergroten en actie te ondernemen.

Nickerie heeft, in vergelijking met andere districten, de hoogste noteringen van huiselijk geweld. Uit de Multiple Indicator Cluster Survey 2010 (Mics) blijkt dat 17% van de ondervraagden in Nickerie het gerechtvaardigd vindt dat hun partner hen mishandelt. Tot redenen voor deze mishandeling behoren het huis verlaten zonder dit vooraf te melden, verwaarlozing van de kinderen, weigeren seks te hebben, ruzie maken en het eten laten aanbranden. Deze informatie is ontleend aan het rapport ‘Gister slachtoffer, vandaag dader! Aard en oorzaak van gewelddadig gedrag onder mannelijke daders/plegers van partnergeweld in Nickerie’, uitgevoerd door Carla Bakboord. Het doel van dit onderzoek was informatieverzameling ten behoeve van interventieprogramma’s, gericht op het voorkomen en tegengaan van partnergeweld.

Uit data van de Dienst Criminele Informatie Voorziening (DCIV) van het Korps Politie Suriname (KPS) blijkt dat in het derde kwartaal van 2013 de gevallen van huiselijk geweld het hoogst genoteerd staan in het gewest Paramaribo, en wel 201 (56,7 %). Op de tweede plaats staat het gewest Wanica met 80 (22,6 %). Met 44 gevallen (15,25%) staat Nickerie op de derde plaats. Statistieken tonen verder aan dat in 2003 er landelijk 408 gevallen van geweld tussen gehuwde partners en in concubinaat levende partners heeft plaatsgevonden. Geweld tussen ex-vriend en ex-vriendin heeft in 2013 en 2014 ruim 300 keer plaatsgevonden. In 2015 is er een lichte daling te merken en in de eerste helft van 2016 werden er 100 gevallen genoteerd.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken beijvert vanaf zijn aantreden voor het uitbannen van alle vormen van gendergerelateerd geweld. Het onder dit ministerie ressorterend BGA heeft diverse beleidsvoornemens en activiteiten opgesteld en uitgevoerd. Zo heeft het BGA eind vorig jaar een protestloop mede georganiseerd, waarbij met maatschappelijke organisaties een standpunt is ingenomen tegen intiem partnergeweld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May