Minister gaat 'bedeltoer' politie onderzoeken
27 Feb 2018, 16:12
foto
Assembleelid Krishna Mathoera. (Foto: Raoul Lith)


Ferdinand Welzijn, waarnemend minister van Justitie en Politie, zal onderzoeken of het waar is dat de politie op 'bedeltoer' gaat, zelfs bij mensen met criminele achtergrond. Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) zei vandaag in De Nationale Assemblee dat de politie bedelt om cartridges en andere spullen om haar werk te kunnen doen. “De politie gaat lenen, mensen sponsoren de politie. De regering brengt de onafhankelijkheid van de politie in gevaar”, betoogde Mathoera.

Mathoera vroeg hoe de regering denkt met geld dat is opgebracht in de begroting rond te komen, want de politie kampt met ernstig geldgebrek. Op de begroting was aanvankelijk SRD 87 miljoen opgebracht. In de gewijzigde begroting die nu ingediend is, is dit bedrag teruggebracht naar SRD 36 miljoen. Mathoera betwijfelt of het geld genoeg is.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vroeg Mathoera om verduidelijking over of zij goed gehoord heeft dat de politie geld bij criminelen leent. Het Assembleelid bleef erbij dat de politie middelen zoekt bij mensen die een criminele achtergrond hebben. Simons stelde voor dat de minister alvast met de leiding van het Korps Politie Suriname in contact treedt om antwoorden te halen, gezien de ernst van de stelling van Mathoera.

“Als het bewijs er is dat de politie zich leent om gelden of middelen van criminelen te gebruiken, dan is dat een zeer kwalijke zaak," zei de minister. Hij benadrukte dat dit onacceptabel is indien dat werkelijk het geval is. NDP-fractieleider André Misiekaba distantieerde zich van de uitspraken die Mathoera heeft gedaan.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May