Sleephelling Bigi Pan kommer en kwel gebruikers
27 Feb 2018, 06:25
foto
De boten moeten over een helling om in het Jamaerkanaal te geraken dat leidt naar het Bigi Pan gebied.


De poort naar het Jamaerkanaal dat leidt naar de grootste Surinaamse lagune – Bigi Pan Bijzonder Beheersgebied – is al meer dan tien jaar een misère voor de gebruikers. Niet alleen voor de vissers, touroperators maar ook voor degenen die controles moeten uitvoeren in het gebied.

Doffe ellende omdat de autoriteiten niet horen, niet zien en zwijgen over de beproevingen die de gebruikers elke dag weer moeten ondergaan. De sleephelling is voor het laatst aangepakt in 2008. De constructie ziet er miserabel uit. Er is een betonnen constructie geplaatst met metalen rollers, te vergelijken met een aluminiumladder waar de treden rollers zijn. De ladder is kapot en ligt er in stukken bij. Diverse rollers zijn kapot. Om een boot over de helling te krijgen, moeten de stukken ladder bij elkaar worden gelegd. Met veel passen en meten, schuiven en stoten is het een kwestie van inventiviteit, kracht en een portie geluk om de boot vanuit de Nickerierivier in het kanaal te manoeuvreren.

Het wordt nog beroerder als het water laag staat in de rivier, dan moet de boot vanaf de voet van de helling, in de modder, naar boven worden gewerkt. Het langste stukje van de malaise is aan de kant van de Nickerierivier. Eenmaal op de helling, lijkt het stukje naar het kanaal toe (bergafwaarts) kinderspel. Niets is minder waar, het stukje ladder moet dan per ongeluk gaan schuiven en er volgt narigheid. Steunpunten bij het omhoog stoten van de boot, zijn zover aangebracht dat je een reus moet wezen om je voeten op de ‘treden’ aan weerszijden van de sleephelling te krijgen. Een misstap of glijpartij door modderplakken en je word de helling afgesleept met boot en al…het modder in.

Het schuren van de boten op het metaal maakt verkort de levensduur van de vaartuigen. De slijtage is groter. De gebruikers wijzen op de slechte constructie van de sleephelling. Zo is de afvoerbuis bij de helling te laag geplaatst, waardoor bij laag tij in het kanaal, het water blijft stromen naar de Nickerierivier. Je kunt dan beter met je vaartuig gaan lopen in het kanaal, dan de motor aan te zetten. Het water staat daar gewoon te laag voor en met het puin van takken en boomstammen in het kanaal, is de kans op schade aan de buitenmotoren zeer groot.

Een njang is hier gemaakt, weten de vissers die al zeker drie generaties gebruik maken van het Jamaerkanaal. Als er een kleine schade is en dat wordt doorgegeven, wachten de autoriteiten altijd tot de schade zo groot is dat er een aannemer aan te pas moet komen. En daar begint volgens de vissers de ellende. Er zijn al zeker drie keren aannemers betrokken geweest bij het herstel/de bouw van de helling. Bij deze sleephelling ontbreken de damwanden. De krabbenpopulatie aan weerszijden van de sleephelling zorgt voor erosie. De rollers van de ladder komen uit het buitenland. Dus nu een aantal kapot zijn, moeten die worden gehaald. En gezien de financiële situatie in het land, is het niet aannemelijk dat er op korte en middellange termijn iets gedaan wordt aan de ontberingen van de gebruikers van de sleephelling.

Maar… ook gebruikers van de helling maken zich schuldig aan het kapotslaan van deze infrastructuur. Bij hoog water komen de boten met een hoge snelheid vanuit de Nickerierivier de helling op, in een poging zo ver mogelijk te komen op motorkracht. De kapotgeslagen ladder en verwoeste rollers zijn het bewijs van het geweld dat de sleephelling wordt aangedaan. Er is geen enkele controlepost die dit soort gedrag moet voorkomen. Een houten constructie zou volgens de gebruikers veel beter werken. Immers de vaartuigen van zijn hout en werkt hout op hout veel beter dan hout op metaal.

Onderhoud van de helling zou ook heel gemakkelijk opgelost kunnen worden, door een entree voor het gebied te heffen, zeggen de vissers. Nu worden tientallen euro’s gevraagd voor een dagtrip in het gebied, maar stroomt niets terug naar de staat. Er wordt gratis gebruik gemaakt van wat de natuur biedt en worden fortuinen vergaard, zonder dat het gebied daar iets voor terugkrijgt. Integendeel neemt niet alleen de vervuiling toe, maar wordt ook geweld aangedaan aan flora en fauna. En dat zonder enige scrupules…
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April