Cursisten waarderen hydroponic training
26 Feb 2018, 16:22
foto
Veldbezoek aan een productie-locatie van Hydroponic Technology Suriname.


Het telen van diverse groentesoorten in kassen is een mogelijkheid om het tuinbouwpotentieel van ons land te benutten voor startende ondernemers. Starters kunnen nu ook een living ervan maken door gebruik te maken van deze techniek. Hydroponic of hydrocultuur is een techniek waarbij men gebruik maakt van water met daarin opgeloste voedingsstoffen in plaats van zwarte aarde, stalmest of kippenmest om planten te laten groeien. In het water zitten de nodige voedingsstoffen voor de planten opgelost die met behulp van verschillende methoden aan de planten kunnen worden toegediend.

De Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) heeft samen met Hydroponic Technology Suriname afgelopen week wederom een praktijkgerichte cursus over het opzetten van hydroponic bedrijven afgesloten. De eerstvolgende training is nu gepland voor april 2018.

Gemotiveerde cursisten
Uit de schriftelijke evaluatie van deze praktijkgerichte training hebben de organisatoren geconcludeerd dat de training door de cursisten hoog is gewaardeerd. De cursisten hebben onder meer talrijke tips en tricks over het ondernemerschap geleerd, terwijl de technische haalbaarheid van diverse hydroponic technieken en toepassingen aan hen is voorgeschoteld. Het belang van een goede boekhouding is tijdens de cursus ook aan de orde gekomen en eveneens de noodzaak van het ten minste kunnen begrijpen wat er allemaal in een ondernemingsplan moet staan. Een belangrijk en leerzaam onderdeel van de training was een werkbezoek aan een hydroponic bedrijf in Paramaribo-noord.

Een aantal van de cursisten gaat gelijk aan de slag met het starten van hun op de productie gerichte onderneming, terwijl anderen van plan zijn over enkele maanden te beginnen. Voor technische bijstand en de constructie van hydroponic systemen en mogelijke verdere begeleiding kunnen de starters terecht bij de trainer en ondernemer, Delano Ponit van de onderneming Hydroponic Technology Suriname, die het praktijkgerichte technische gedeelte van de training heeft verzorgd.

Wensen van lokale starters
Tijdens de training is het belang van produceren, marketing, importvervanging en mogelijke export naar omliggende landen van groentesoorten die in kassen zijn geteeld ook aan de orde geweest. De cursusleiders hebben de cursisten erop gewezen dat zij in de eerste plaats als cluster mogelijkheden moeten bedenken om samen te werken en elkaar niet in de eerste plaats als concurrenten te zien. Verder zouden enkelen van hun in de opkoop en distributie van in kassen geteelde groentesoorten kunnen gaan zitten. Bovendien zou ook kunnen worden nagegaan of bestaande leveranciers van lokaal geproduceerde goederen aan de buurlanden ook tuinbouwproducten die in kassen zijn geteeld aan hun exportassortiment zouden kunnen toevoegen.

Uiteindelijk is de conclusie getrokken dat er voor het erkennen en stimuleren van de lokale producenten, zoals de telers van groente vooral bij openbare bestuurders een ‘mindshift’ moet ontstaan. De ‘mindshift’ heeft voornamelijk betrekking op de stimulering van het kopen van goederen van lokale producenten en op het verstrekken van fiscale en mogelijk ook andere faciliteiten door de autoriteiten. De overheid zou volgens enkele cursisten bij haar inkoopbeleid expliciet de voorkeur moeten geven aan lokale producenten. Bovendien zouden importeurs van buitenlandse goederen ook gefaseerd kunnen overschakelen naar de distributie van lokaal geproduceerde producten.

Ook hebben de cursisten gewezen op het belang van een instituut dat zaken als beschikbaar stellen van grond voor producenten, fiscale faciliteiten en economische en landbouwstimuleringsmaatregelen en andere behoeften van lokale ondernemers bij elkaar brengt. Zij hebben overigens ook gepleit voor het langzaam terugdringen van de import van tuinbouwproducten die ook lokaal tegen een goede prijs kunnen worden geproduceerd. Welnu deze en andere starters zijn gereed om te gaan produceren, maar zij wensen wel enige concrete faciliterende bijstand van de bestuurders in de publieke sector.

PWO
Armand Zunder
vakcentralepwo@sr.net
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May