VS: Overlevenden schietaanvallen eisen strengere wapenwetten
18 Feb 2018, 06:40
foto
Demonstranten houden spandoeken vast tijdens het protest in Fort Lauderdale. Ze eisen strengere wapenwetten. (Foto: Reuters)


Honderden mensen verzamelden zich buiten een gerechtsgebouw in de Amerikaanse deelstaat Florida om strengere wapenbeheersingswetten te eisen. Het protest volgt in de nasleep van één van de dodelijkste schietpartijen op school in de moderne geschiedenis van het land.

Verschillende studenten die de dodelijke aanslag van deze week in de stad Parkland hebben overleefd, waren onder meer aanwezig bij de bijeenkomst op zaterdag in Fort Lauderdale, op slechts 40 km van de school die werd aangevallen.

Met borden waarop onder meer "Never Again" te lezen was, riepen demonstranten de Amerikaanse regering op om actie te ondernemen om toekomstig geweld te voorkomen. "Aan elke politicus die giften van de NRA neemt, schaam je!" zei student Emma Gonzalez, die Donald Trump bekritiseerde vanwege multi-miljoenen dollar steun die de Amerikaanse president heeft ontvangen van de machtige wapenlobbygroep, de National Rifle Association (NRA). De menigte scandeerde beurtelings: "Schaam je! Schaam je!"

Minstens 17 mensen werden woensdag gedood toen een schutter de Marjory Stoneman Douglas High School betrad en het vuur op studenten en leraren opende met een AR-15 automatisch geweer. Een negentienjarige oud-student, Nikolas Cruz, werd gearresteerd en beschuldigd van 17 moorden met voorbedachte rade.

Van zijn kant maakte Trump zaterdag twee korte stops - in een ziekenhuis en een kantoor van de sheriff - in Florida, waar hij de artsen, politieagenten en anderen die reageerden in de onmiddellijke nasleep van de schietpartij prees, meldde The Washington Post. "Ongelofelijke klus en iedereen praat erover," zei Trump na een ontmoeting op het kantoor van de plaatselijke sheriff. Aan de overkant van de straat stond een demonstrant met een bordje waarop stond: "Bescherm onze kinderen!"

Het is tot nog toe de 18e schoolbeschieting dit jaar. De aanval heeft opnieuw aanleiding gegeven tot een debat over wapenbeheersing in de VS. Gekozen functionarissen zijn sterk bekritiseerd, omdat ze weigeren wetgeving aan te nemen die het vermogen van Amerikanen om wapens te kopen zou beperken.

Sinds 2013 hebben ongeveer 300 schietpartijen op scholen plaatsgevonden in de VS, bepleit Newton, een groep die voor pistoolbestrijding staat. David Hogg, een andere student die de Florida-schietpartij overleefde, voegde zijn stem toe aan degenen die kritiek hadden op de "gekozen functionarissen die er vandaag de dag zijn en weigeren actie te ondernemen en geld blijven aannemen van deze speciale belangengroepen". "Stop," spoorde Hogg hen aan, bij het protest in Fort Lauderdale. "Stop het nu!"
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May