Southern Commercial Bank wil primaire bank worden
16 Feb 2018, 02:33
foto
Volgens de Chinese traditie deelt de Southern Commercial Bank op de tempelmarkt ook hongbao, de rode enveloppe uit. (Foto: Ranu Abhelakh)


Suriname’s jongste bank, de Southern Commercial Bank, is voornemens een vergunningsaanpassing aan te vragen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De bank wil nu de status van een primaire bank hebben, zegt algemeen directeur Clifford Marica aan Starnieuws. “De bank wil zich sterk maken om de nieuwe bank van Suriname te worden. Wij willen in de toekomst veel meer met financiële technologie doen.”

De Southern Commercial Bank opende in maart 2011 als secundaire bank en ondervindt de laatste jaren wat beperkingen in haar dienstenpakket. Zo mag de bank bijvoorbeeld geen girorekeningen aanbieden, internationale overmakingen doen of vreemde valuta wisselen. De behoefte om als primaire bank te opereren heeft altijd bestaan en wordt anno 2018 steeds sterker. “Wij werken er hard aan dat wij heel binnenkort met de CBvS aan tafel kunnen zitten.” Met de nieuwe vergunning krijgt Southern Commercial Bank “de handen vrij om alles te doen wat de bankwereld biedt”.

Duur geld
Het werkterrein van een primaire bank is heel breed. Zo mag die bijvoorbeeld geld scheppen. Met de secundaire bankvergunning mag de Southern Commercial Bank nu alleen geld aantrekken via spaardeposito’s en –rekeningen en dit geld gebruiken om weer uit te zetten, geeft Marica aan. De Southern Commercial Bank houdt haar operatie al zeven jaar overeind, met het verschil tussen de rente die zij aan de spaarrekeninghouder betalen en de rente die zij van de lener ontvangen. “Wij hebben dus duur geld, terwijl de overige Surinaamse banken ook over goedkoop geld beschikken.”

Bestaande markt niet beconcurreren
Met ‘we think ahead’ als slagzin wil Southern Commercial Bank de bestaande markt van bankzaken niet beconcurreren. Southern Commercial Bank wil net even anders zijn en meer richting digitaal geldverkeer gaan. Vanaf 2015 biedt zij al de UnionPay International digitale betaalkaart aan. Er zijn lokaal iets meer dan 1.500 kaarten in gebruik. “Vooral Surinaamse studenten in Cuba of China en Chinezen die vanuit Suriname naar China reizen, nemen zo een UPI-kaart. Cash betalen in China is bijna uit den boze.”

Mobielbetaling
China UnionPay, opgericht in 2002 is gevestigd in Singapore. Volgens de statistieken van de dochteronderneming UnionPay International kent het bedrijf wereldwijd (tot eind 2017 buiten China) ongeveer 90 miljoen kaarthouders. “In 2017 hadden ze 15 triljoen USD aan transacties.” Ongeveer 168 landen gebruiken de kaart en 51 miljoen bedrijven wereldwijd accepteren die al. Los van de kaartbetalingen biedt UnionPay ook de optie van mobielbetaling, vertelt Marica. De Southern Commercial Bank wil deze optie in de 'verre toekomst' ook aanbieden.

De Southern Commercial Bank en UnionPay International zijn officiële sponsors van de tempelmarkt. Bank eigenaar Larry Chong zal vrijdagavond dan ook samen met enkele toppers de officiële opening verrichten van het tweedaagse evenement op het KKF-terrein. Als deel van de Chinese traditie zal de bank ook hongbao, de rode enveloppe uitdelen met coupons voor verschillende acties bij de bank.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May