PWO-voorzitter: Nationale visie nodig aanpak recessie
16 Feb 2018, 00:52
foto
Het bestuur van de Progressieve Werknemers Organisatie heeft donderdag bloemen gelegd bij het beeld van pater Weidman. (Foto: René Gompers)


De Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) heeft donderdag haar 70-jarig bestaan herdacht. De vakcentrale is opgericht in 1948 in een hele moeilijke tijd, merkt voorzitter Armand Zunder op. “We zijn nu ook weer in een recessie, eentje die te lang duurt, erg complex is en gekenmerkt wordt door ad hoc maatregelen van de overheid.” Alleen met een nationale visie, ontwikkeld door de overheid, bedrijfsleven, de vakbeweging en bepaalde NGO’s, kan de situatie in het land verbeterd worden, stelt Zunder.

De PWO heeft een krans gelegd bij het beeld van pater Weidman, oprichter van de eerste vakcentrale in Suriname. “De PWO is opgericht na de Tweede Wereld oorlog, een roerige tijd,” haalt Zunder aan. “De lonen van de arbeiders waren laag en de werktijden lang. Er was weinig of niets geregeld voor de werkers. Pater Weidman is moedig geweest om er iets aan te doen en heeft de eerste vakcentrale opgericht, een organisatie waar verschillende bonden zijn aangesloten. De strijd voor betere werkomstandigheden is hierdoor krachtiger geworden.”

“Al drie jaar zit het land in een dip,” voert Zunder aan. De werkende klasse lijdt steeds meer onder de gevolgen ervan. "Daarom roepen we de overheid op om met een breed draagvlak naar een oplossing te zoeken. Het gaat om een nationale visie, niet een visie van de regering die denkt dat op een bepaalde manier met de situatie omgegaan moet worden. Er dient een programma ontwikkeld te worden in samenspraak met de overheid, het bedrijfsleven, de vakbeweging en bepaalde NGO’s. Als dat niet gauw gebeurt, zullen we nog lang doorgaan ment dit brandblusbeleid en daarmee gaan we niet uit deze recessie komen.”

De PWO biedt ondertussen een helpende hand om de druk op de samenleving te verminderen. Er zijn trainingen verzorgd in kippenteelt, bijenteelt en hydroponics, zodat de deelnemers hun inkomsten kunnen vergroten, maar ook om arbeidsplaatsen te helpen creëren. De organisatie is ook bezig met vernieuwingen. Zo is bijvoorbeeld het managementteam dat grotendeels uit jongeren bestaat, getraind in de nieuwe inzichten. “Hen is bijgebracht dat je de vakcentrale moet gaan ontwikkelen ‘by design’. Dus je moet een plan hebben voor de komende jaren en dat plan moet je gaan uitvoeren," geeft Zunder aan. "In zo een plan bijvoorbeeld is het buurtontwikkelingsprogramma opgenomen dat we nu uitvoeren.”

Als onderdeel van de buurtontwikkeling is er samen met de Surinaamse Schaakbond een programma opgezet om de jeugdigen van Frimangron, de buurt waarin het hoofdkwartier van de PWO is gevestigd, te leren schaken. “We hebben gekozen voor schaken, omdat het strategisch denken hiermee wordt gestimuleerd,” licht Zunder toe. “De jongeren leren anders denken. We merken ook een vooruitgang in de schoolprestaties erdoor. Voordat de kinderen probleemkinderen worden, proberen we een kleine bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling"

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May