Ecuador stemt tegen onbeperkte ambtstermijnen president
05 Feb 2018, 16:22
foto
De linkse ex-president Rafael Correa geniet nog steeds substantiële steun. Hij noemt de huidige president - zijn voormalige protegé - nu een "verrader." (Foto: Reuters)


Ecuadoranen hebben gestemd om onbeperkte presidentiële ambtstermijn te schrappen, een beweging die de linkse ex-leider Rafael Correa ervan zou moeten weerhouden weer aan de macht te komen. Een snelle telling suggereert dat 64% van de kiezers een grondwetswijziging ondersteunt die presidenten verhindert langer dan twee ambtstermijnen te bekleden.

De vraag was één van de zeven die in een referendum aan de kiezer is voorgehouden. De huidige president Lenin Moreno heeft de volksstemming geïnitieerd. Hij was eens de afgevaardigde van Correa, maar is nu zijn geduchte tegenstander.

De vragen omvatten ook een voorstel om ambtenaren die voor corruptie zijn veroordeeld uit te sluiten voor de politiek. Correa nam zeer openlijk afstand van Moreno, die in mei 2017 is aangetreden. Hij was kandidaat van de partij van Correa, Alianza Pais.

Het referendum was de manier van Moreno om "afstand te nemen van zijn voorganger en zijn politieke macht te consolideren", zegt de Ecuadoraanse nieuws- en analyseportal GK.

Kiezers gaven ook brede steun aan maatregelen om de mijnbouw van mineralen in ecologisch beschermde gebieden te beperken en om het statuut van beperkingen voor seksuele misdrijven tegen minderjarigen te beëindigen. Het Congres zal sommige maatregelen moeten goedkeuren.

Moreno (64) raakte bij een gewapende overval in 1998 verlamd en is momenteel het enige dienende staatshoofd dat een rolstoel gebruikt. Hij was de vicepresident van Correa tussen 2007 en 2013.

Duidelijk is dat Moreno een beslissende stem wil om een einde te maken aan de 'Revolutie van de burgers' van het Correa-tijdperk en de kandidatuur van Correa bij de verkiezingen van 2021 wil uitsluiten. "Corruptie begint als je maar één regering hebt die denkt dat het voor altijd zal blijven bestaan", zei hij deze week tijdens een campagnebijeenkomst citeert persbureau Reuters.

Maar Correa heeft zijn voormalige bondgenoot een "verrader" genoemd en zei dat hij "probeerde alles wat met Correa te maken heeft, te vernietigen", aldus het agentschap. Correa, die in januari 2018 terugkeerde uit België waar hij zich had gevestigd om de campagne "No" te leiden, heeft het referendum een "staatsgreep" genoemd.

Hij beschuldigt "rechts" van "een misdaad tegen mij te verzinnen om mij uit te schakelen", zei persbureau AFP, verwijzend naar een maatregel van het referendum om degenen die voor corruptie zijn veroordeeld, te verbannen van de politiek.

Jorge Glas, vicepresident van zowel Correa als Moreno, werd in december 2017 veroordeeld tot zes jaar cel voor zijn betrokkenheid bij steekpenningen die de Braziliaanse firma Odebrecht had betaald. Correa is zelf niet veroordeeld voor enige vorm van corruptie. Hij is vrijwillig overeengekomen om vandaag in de rechtbank te getuigen. Aanklagers onderzoeken beschuldigingen van onregelmatigheden bij de verkoop van olie aan China en Thailand tijdens zijn ambtstermijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May