Tien jaar verder, Nickerie heeft nieuw slachthuis
02 Feb 2018, 19:42
foto
Na tien jaar is het nieuwe slachthuis in Nickerie, geopend. (Foto's: NII)


Tien jaar na de voorbereidingen, staat het moderne slachthuis van Nickerie aan de Van Idsingastraat er. Het oude slachthuis dat al ruim 60 jaar bestaat verkeert in zeer slechte toestand. Bij hoge watervloed staat het oude slachthuis onder water. Met de opening van het nieuwe slachthuis, kan er meer vee worden geslacht en geleverd aan de slagerijen.

Per jaar wordt zo’n 1.000 stuks grootvee uit Nickerie naar Paramaribo gebracht voor slachting. Dat is ruim een derde van wat er landelijk jaarlijks wordt geslacht. Het idee voor de bouw van een nieuw slachthuis is van 2008. Het jaar daarop zijn de bouwwerkzaamheden gestart, waar er gedurende de afgelopen jaren perikelen waren waardoor het complex niet eerder is afgerond. Het nieuwe slachthuis heeft twee gebouwen; een ruimte voor het slachten van koeien en kleinvee, terwijl de andere ruimte uitsluitend bestemd is voor de slachting van varkens.

Om een koe of een stuk kleinvee te slachten, betaalt de veehouder SRD 35, terwijl de slachtkosten per varken SRD 17,50 zijn. Opkopers kopen slachtrijpe vee die naar gelang de behoefte van de slagerijen wordt geslacht in het abattoir. Het vee wordt voor de slachting gekeurd door de vleeskeuringsmeester. Ook na de slachting worden de karkassen en organen van de koe gekeurd. Het nieuwe slachthuis biedt de mogelijkheid om het vlees op te slaan in koelruimtes, van waar het kan worden vervoerd naar de plaats van bestemming.

Behalve Nickerie, kunnen Coronie en Saramacca ook gebruik maken van het nieuwe slachthuis, wat kostenbesparend werkt voor deze districten. De volgende stap is het certificeringsproces. Faizel Wilnis, hoofd Sectie Veeteelt Regio West, zegt dat gezien het ruimere slachthuis, er behoefte is aan arbeiders voor een optimale werkuitvoering. Met het nieuwe slachthuis zijn er landelijk nu vier slachtuizen, Sure Beef NV, Varross NV en het Openbaar Slachthuis Nickerie. Bij M. Jahangier & Zonen kan er ook vee worden geslacht. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft samen met districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh en Wilnis het slachthuis op 31 januari geopend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May