Zuid-Afrika: Alle 955 mijnwerkers bevrijd
02 Feb 2018, 10:20
foto
Een mijnwerker die gered is, gebaart vanuit het raam van een bus. (Foto's: AFP)


Alle 955 werknemers uit een goudmijn in Zuid-Afrika zijn veilig teruggebracht naar de oppervlakte. Ze zaten sinds woensdagavond ondergronds gevangen doordat een stroomstoring was opgetreden en de liften niet meer werkten.

"Iedereen is eruit", zei James Wellsted, een woordvoerder van de werkmaatschappij Sibanye-Stillwater. Hij zei dat er "gevallen van uitdroging en hoge bloeddruk waren, maar niets ernstigs". Zuid-Afrika is een toonaangevende goudproducent, maar de veiligheid in de industrie wordt vaak in twijfel getrokken.

De Beatrix-mijn bevindt zich in Welkom, ongeveer 290 km ten zuidwesten van Johannesburg. Het is eigendom van het mijnbedrijf Sibanye-Stillwater. De mijn heeft 23 niveaus, die dalen tot 1000 meter onder de grond.

Het ongeluk zou zijn gebeurd toen een storm een hoogspanningsmast uitschakelde in de buurt van de locatie, wat een enorme stroomonderbreking veroorzaakte. Maar vanmorgen, vrijdag, werd elektriciteit eindelijk gerestaureerd van een lift, waardoor de arbeiders vrij naar boven konden komen.

"Het was stressvol, er was onvoldoende ventilatie", zei mijnwerker Mike Khonto. "Gelukkig is ons management erin geslaagd om ons voedsel en water te sturen." De mijnwerkers krijgen nu eten en drinken, voordat ze medische gezondheidscontroles zullen ondergaan.

Langs de weg naar de mijn hadden angstige familieleden zich verzameld, maar ze werden tegengehouden door veiligheidstroepen. Wellsted zei dat er "tot nu toe geen indicatie was dat iemand in nood was," maar het was een "traumatische ervaring".

Vakbondsfunctionarissen hadden eerder gezegd dat ze vreesden voor het leven van de mijnwerkers. Vorig jaar zijn er meer dan 80 dodelijke slachtoffers genoteerd in Zuid-Afrikaanse mijnen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May