Argentijnse president pakt nepotisme bij de overheid aan
31 Jan 2018, 09:48
foto
President Mauricio Macri vindt dat 'bezuinigingsmaatregelen' een onderdeel van de politiek moeten zijn. (Foto: EPA)


De Argentijnse president, Mauricio Macri, heeft besnoeiingen aangekondigd in het overheidsapparaat. Hij wil daarmee het begrotingstekort verminderen en korte metten maken met het patronagesysteem dat al tientallen jaren bestaat.

Het is ministers verboden om familieleden aan te trekken en degenen die momenteel in functie zijn, zullen moeten vertrekken. Eén op de vier door ministers benoemde posities zal ook worden ingekort en overheidswerknemers zullen dit jaar geen salarisverhogingen ontvangen. De overheid verwacht met de bezuinigingen US$ 77 miljoen per jaar te besparen.

Macri, die pas is teruggekeerd van een ontmoeting met andere wereldleiders op het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland, zegt dat de regering niet kan worden uitgesloten van zijn bezuinigingsdrift. "Verandering is serieus, wat we hebben voorgesteld is veel meer dan economische verandering, het is een culturele verandering," stelt hij. "We willen de machtscultuur in Argentinië veranderen, we moeten allemaal iets opgeven ten gunste van het groter geheel."

Enkele uren na zijn aankondiging hadden verschillende naaste familieleden van ministers hun baan verlaten. De nieuwe maatregel richt zich op de centrale overheid en lijkt niet te gelden voor de lokale en nationale bedrijven. Op een lange lijst van degenen die naar verwachting zullen vertrekken, zijn de vrouw van de minister van Arbeid en zijn twee zussen, en de vrouw en vader van de minister van Binnenlandse Zaken.

In de pers en in het Congres zijn er jarenlang klachten geweest over nepotisme bij de overheid. Leden van het Congres hadden vorig jaar twee wetsvoorstellen ingediend om het probleem aan te kaarten en om bevoordeelde behandeling en wervingspraktijken bij de overheid aan te pakken.

Analisten zeggen dat president Macri mogelijk ook probeert om kritiek van zich af te wenden voor het plaatsen van zijn eigen bondgenoten en aanhangers in regeringsfuncties nadat hij jarenlang de regering van voormalig president Cristina Fernández de Kirchner heeft beschuldigd van corruptie en vriendjespolitiek.

Macri komt uit een van de rijkste families in Argentinië en staat vaak in de schijnwerpers wanneer een overheidsbeslissing zijn bedrijven ten goede komt. Volgend jaar zal hij meedingen naar een herverkiezing. Hij heeft beloofd door te gaan met onpopulaire bezuinigingsprogramma's als onderdeel van markthervormingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May