PJ Bruyniks ontdekt de waarde van Moengo
29 Jan 2018, 20:41
foto
PJ Bruyniks


De Amsterdamse kunstenaar PJ Bruyniks geeft als artist-in-resident bij Tembe Art Studio sinds vorige week les aan schoolkinderen in Moengo. Hij zal ook werken aan een bijzonder monument dat oproept tot het vieren, het overwinnen van het alledaagse. Wat dit groot werk zal worden is voorlopig onbekend; de kunstenaar is zich nog een beeld aan het vormen van Moengo en zijn bewoners. Hij verblijft er tot half april.

PJ Bruyniks maakt voor zijn oriëntatie, wandelingen en fietstochten door Moengo en de organisatie moedigt de bewoners aan hem aan te spreken als zij hem tegenkomen. “Als u hem ziet fietsen of lopen door Moengo en u heeft een verhaal of idee, spreek hem aan en wie weet wordt het ook verwerkt in het beeld.” Hij zal samenwerken met lokale vak- en ambachtslieden voor de verschillende delen van het werk. Het werk zal met een knipoog kijken naar al die ruiterstandbeelden die er overal op de wereld zijn, zegt Tembe Art Studio in een persbericht.
.
Met dit werk voor Moengo zet PJ Bruyniks zijn reeks werken voort, waarbij de rode draad de vraag is hoe de waarde van iets – in dit geval Moengo - tot stand komt. Deze waarde is iets om te vieren, legt de organisatie uit. PJ Bruyniks heeft als kunstenaar ook verschillende waardes gekend en hij vindt het nu de tijd om dit te vieren en te delen met anderen.

PJ Bruyniks speelde als kind met allerlei materialen om daar kleine bouwwerken van te maken. Later ontdekte hij het schilderen en besloot om kunstschilder te worden en de technieken zelf te leren. Door verschillende bijbaantjes kwam het schilderen onder druk te staan. Toen hij begin veertig was, besloot hij opnieuw om alleen kunstschilder te zijn. Hij werd lid van een kunstenaarscollectief en ging naar de Gerrit Rietveld Academie, waar hij zijn interesse voor het maken van sculpturale installaties ontdekte. Nu weet hij dat hij geen schilder of beeldhouwer is, maar een bouwer van dingen, precies zoals toen hij als klein kind begon.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May