HVB staat volledig achter afslanken overheidsapparaat
29 Jan 2018, 09:14
foto
Ook de HVB zal de partijvlag ondergeschikt moeten maken aan de Surinaamse vlag. Het ambtenarenapparaat moet worden afgeslankt, zegt politiek leider Raymond Sapoen. (Foto's: René Gompers)


De Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) staat vierkant achter de plannen van de regering om het ambtenarenapparaat af te slanken. Noodzakelijk, maar moeilijk te realiseren, benadrukt Raymond Sapoen, politiek leider van HVB. “Alle politieke partijen hebben er last van; na elke vergadering vraagt de achterban naar werk bij lanti,” merkt Sapoen op. “Iedereen wil wachter of schoonmaakster worden maar juist van die groep is er al een overschot. Als we hieraan niets doen gaat op een dag dat systeem bossen.”

Sapoen heeft op de ‘opo yari’ vergadering van de HVB zaterdag in Commewijne, aan de leden het belang uitgelegd van een kleiner overheidsapparaat. Hij heeft ook aangehaald dat deze stap voor politieke partijen én de achterban een nieuwe uitdaging vormt. Door de jaren heen hebben politieke partijen hun leden geaccommodeerd met ‘lanti wroko’. Hier moet een eind aan komen om het ergste te voorkomen. Ook de HVB zal de partijvlag ondergeschikt moeten maken aan de Surinaamse vlag, deelt Sapoen mee. “Het maakt niet uit welke regering aan de macht zal zijn, het overheidsapparaat gaat altijd een rem op de ontwikkeling zijn. A apparaat no man wroko, a apparaat e kon moro bigi. En wij kijken ernaar, nemen meer mensen in dienst, doen er niets aan maar gaan klagen wanneer we niet als overheid kunnen investeren in scholen, bruggen enzovoorts.”

Sapoen deelt mee dat al nagegaan wordt wie er allemaal ambtenaar zijn, waar ze zitten en wie dubbele salarissen ontvangen. Hij stelt de leden gerust dat mensen niet op straat gezet zullen worden. Sapoen merkt op dat zaken planmatig aangepakt zullen worden. “Het aantal ambtenaren tussen 55 en 60 jaar, en de mensen die 35 of meer dienstjaren hebben, is 12000,” merkt Sapoen op. “Als we deze mensen rustig kunnen laten afvloeien besparen we SRD 75 miljoen per jaar. De mensen van de ziekenhuizen en apotheken hebben op dit moment SRD 66 miljoen nodig.”

Voor Sapoen zijn toespraak begon, heeft HVB een minuut stilte gehouden voor de zes baby's die door een ziekenhuisinfectie bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn overleden. Hij drukt de leden op het hart om gezond te leven. Het aantal personen dat moet gaan dialyseren wordt steeds groter. Een gezonde levensstijl zal ook de druk op het budget voor de gezondheidszorg verminderen geeft Sapoen de achterban mee. Sapoen en partijvoorzitter Mike Noersalim hebben om het goede voorbeeld te geven, na het installeren van het afdelingsbestuur Commewijne afdeling, mee gezweet in een Zumba workout.

Het is een moeilijke taak voor de regering om het ambtenarenapparaat gezond te maken en te houden, merkt Sapoen op. “We gaan ergens moeten beginnen want als we dit zo laten dan na wan bun bigi probleem gi a economia fu a kondre,” benadrukt hij. Partijvoorzitter Noersalim merkt op dat het enkele jaren zal duren voordat het apparaat is afgeslankt. “Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd, het is een proces,” haalt hij aan. “A no te yu e prani kasaba tide da tamara yu kan meki a telo. En fu meki a trie, yu habi fu go vanga a fisi fosi.” De regering onder leiding van president Desi Bouterse gaat het moeilijk proces beginnen. Zelfs premier Johan Pengel heeft het ambtenarenapparaat niet durven aanraken, merkt hij op.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May