Bufaz 110 jaar bezig met bescherming kinderrechten
28 Jan 2018, 16:52
foto
Astrid Kandhai-Getrouw, waarnemend hoofd van Bufaz. (Foto's: Raoul Lith)


Het Bureau voor Familierechtelijke Zaken (Bufaz) bestaat 110 jaar. Op een eendaags symposium is benadrukt hoe belangrijk deze dienst is voor de bescherming van kinderrechten. Astrid Kandhai-Getrouw, waarnemend hoofd van Bufaz, zegt dat er een andere locatie nodig is voor het Bufaz. Hier wordt reeds aan gewerkt. Er zijn hoorkamers, meer ruimtes, een goed archief en een informatiebalie nodig. Ook is er een groot tekort aan medewerkers. Bij deze dienst werken er veertig personen terwijl er minstens tachtig nodig zijn.

Op het vrijdag symposium zijn het nut en de noodzaak van de organisatie en de werkzaamheden die hier verricht worden belicht. Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday en rechter Marie Mettendaf benadrukten het belang van Bufaz, waarmee er een goede samenwerking wordt onderhouden. Kandhai-Getrouw geeft aan dat nagegaan wordt hoe de kinderbescherming kan worden bevorderd. Er wordt volgens haar gekeken naar hoe bewustwording kan worden opgevoerd. Hiervoor is een goede samenwerking nodig met alle partners.

De meest voorkomende problemen zijn de omgangsregeling wanneer ouders uit elkaar gaan, omdat het kind het recht heeft op contact met beide ouders. Er wordt vaak getrokken aan het kind omdat de communicatie niet goed is. Het kind krijgt te maken met een loyaliteitsprobleem omdat het van beide ouders houdt. “Wij kijken dan hoe we het gaan oplossen, hoe krijgen we de ouders weer op het niveau van communicatie en hoe gaat de omgangsregeling eruit moeten zien.” vertelt Kandhai-Getrouw. “Op een gegeven moment zie je ook dat het goed gaat en dan hebben ze ons niet meer nodig.”

Rol Openbaar Ministerie
Pg Badjnath Panday ging in op de rol van het Openbaar Ministerie (OM) bij de kinderbeschermende maatregelen. Hij gaf aan dat er niet alleen gekeken moet worden naar jeugdigen als burgers in de vrije samenleving, Het is volgens hem ook belangrijk om te kijken naar de gedetineerde jeugdige die recht en belang heeft om na strafrechtelijke executie in een huiselijke sfeer terecht te komen waar er minimale garanties zijn voor een goede opvoeding en verzorging.

Bajnath Panday merkt op dat er door het OM kan worden ingegrepen als de omstandigheden waar de jeugdige zich in bevindt niet bevorderlijk is. Het Bufaz komt hier aan te pas die over de situatie rapporteert aan het OM en de rechter. Het gaat onder andere om misbruik van de ouderlijke macht, verwaarlozing van de taken van onderhoud en opvoeding, een slecht levensgedrag van de ouders of als er een misdrijf gepleegd is door de ouder die belast is met de ouderlijke macht. Het is geen makkelijke taak voor het Bufaz om ervoor te zorgen dat de maatregelen die getroffen zullen worden zodanig zijn dat het kwetsend element voor jeugdigen wordt vermeden.

Het OM mag als wettelijke interventie voorlopige maatregelen treffen in het belang van het kind, voor een overbrenging naar een plek elders, nog voordat er een verzoek is gedaan aan de rechter om een voorziening te treffen. Als voorbeeld noemt de pg een recent geval waar ouders de dag begonnen en afsloten in dronkenschap en hele jonge kinderen verwaarloosd werden. Er is hier door Bufaz ingegrepen. “Het is niet altijd even makkelijk om een goede opvangplek te vinden voor een jeugdige,” zegt de pg ondanks er volgens hem wel redelijk wat opvangplekken zijn.

Betere voorzieningen nodig
De samenwerking met BUFAZ is prima, vindt rechter Mettendaf. “Bufaz is onze rechterhand”. Soms moet er onderzoek gedaan worden; als rechter kan je niet uren met iemand praten over een zaak. Bufaz kan het veld intrekken, huisonderzoek doen, met de school praten. De dienst weet met wie ze allemaal moeten praten om te komen met resultaat en een advies.

Bufaz moet zeker versterkt worden. "De bescherming die we kinderen nu moeten geven is op een breder vlak," benadrukte Mettendaf. De organisatie moet volgens haar versterkt worden om het werk beter te kunnen doen. Het aantal aanmeldingen bij Bufaz was afgelopen jaar 1.763, rechtszittingen 176 en binnengekomen adviezen 187.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May