HVB wil de derde grote partij van het land worden
28 Jan 2018, 13:23
foto
De Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) heeft zaterdag een goed bezochte vergadering gehouden in Commewijne. (Foto's: René Gompers)


De Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) heeft zich voorgenomen om de derde grote politieke partij van Suriname te worden. Van de vier zetels die Commewijne telt, zal tenminste één naar de HVB gaan, voorspellen partijvoorzitter Mike Noersalim en politiek leider Raymond Sapoen. De jonge partij gaat vanaf 2018 heel hard gaan groeien, een van de voornemens die zijn bekendgemaakt op de ‘opo yari’ vergadering op Commewijne zaterdagavond.

Eenheid is de sleutel om het gestelde doel te bereiken, drukken de leiders de leden op het hart. “Ja, we hebben fouten gemaakt in het verleden,” merkt Noersalim op. “Ja, in onze politiekvoering unu ben focus tap’ un tegenstanders. Unu ben kos’ makandra ja. Maar in 2018 naar de verkiezingen toe, is het meer dan tijd om als Surinamers ongeacht onze politieke kleur, in staat moeten zijn alles los te laten die ons weerhoudt van die eenheid waarover we zingen in het volkslied. Wi mu seti kondre bun.”

Geloof, in je zelf, in de partij, in eigen kunnen, in God, en in het land is een ander voornemen. Stoppen met anderen de schuld geven van de omstandigheden en de handen uit de mouwen steken is de derde. Sapoen voegt eraan toe dat 2018 ook een jaar van waardering voor de eigen producten moet zijn. “Mek’ a yari disi de wan fu nationale productie, fu nationale consumptie, meki a de a yari fu unu eigen Surinaamse ondernemers." Sapoen geeft de leden ook mee om gezonder te gaan leven. Een gezonder volk zal minder druk uitoefenen op de begroting voor de ziekenhuizen. Bezuinigingen zijn hard nodig in deze tijd. Daarom staat de HVB vierkant achter de plannen van de regering om het ambtenarenapparaat af te slanken.

Noersalim en Sapoen merken op dat HVB zich vanaf het begin niet als een traditionele politieke partij heeft geprofileerd. Het bestuur bestaat bijvoorbeeld uit jonge mensen die een behoorlijke staat van dienst hebben. De voorzitter van de partij is niet tegelijk de politieke leider zoals dat bij andere partijen de norm is. Dit is ook zo vastgesteld in de statuten wordt er benadrukt. Kritiek zal de partij alleen maar sterker maken benadrukken de HVB-leiders op de goedbezochte vergadering op het terrein van de Tamanredjo Sport Bond.

“Men zegt dat de partijkleuren hetzelfde als van de EBS zijn,” haalt Noersalim aan. “Ja, wij brengen politiek licht in de duisternis. De kleuren mogen van EBS zijn maar unu e tyar a faya ini a politiek landschap sa dungru tide na dey. Als je weet waarvoor je staat, gaat niemand je om de tuin kunnen leiden.” Als teken dat de partij hard aan het groeien is zijn er op de openingsvergadering 22 leden van het Commewijne afdelingsbestuur geïnstalleerd. “We zijn hard op weg om de derde grootste partij te worden,” merkt Sapoen op. “Dat betekent dat, als we hard werken en blijven geloven, de HVB in 2020 goed is voor alvast een zetel in Commewijne. Hou dat vast.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May