PAHO: Uitbraak bacteriële bloedinfectie eind november
27 Jan 2018, 15:37
foto


Het voorlopige rapport van het team van experts van de Pan American Health Organization (PAHO) werd op 25 januari gepresenteerd aan de directie en personeel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Het is ongetwijfeld komen vast te staan dat de uitbraak van de bacteriële bloedinfectie is gestart aan het einde van de maand november 2017 op de afdeling Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het AZP. Deze uitbraak heeft geresulteerd in de dood van zes baby’s.

Het team PAHO heeft zijn onderzoek naar de dood van de pasgeboren baby’s in het NICU van het AZP afgerond. Dit onderzoek werd uitgevoerd van 22 tot 26 januari. Tegen het einde van de maand november 2017 tot en met 13 januari 2018 was er sprake van een uitbraak van een bacteriële infectie waarbij 13 baby’s werden besmet en 6 als gevolg van de infectie zijn bezweken, meldt de PAHO in een bericht.

Het team heeft geconcludeerd dat gedurende de periode van 4 tot 13 januari 2018, zes baby’s welke zijn opgenomen in NICU zijn gestorven als gevolg van een Serratia marcescens bacteriële bloedinfectie. Deze infectie is vastgesteld uit positieve bloed kweekjes door het microbiologisch laboratorium van het ziekenhuis.

Het PAHO team is het onderzoek gestart met gesprekken met alle relevante ziekenhuis medewerkers zoals klinisch personeel, verplegers, laboratorium medewerkers en infectiecontrole personeel. Verder heeft het team de patiëntendossiers en rapporten doorgenomen op zoek naar de bron/reservoir van de infectie; bijdragende factoren; identificatie van wijze van overdracht; manieren

De besmetting heeft plaatsgevonden door de toediening van externe voeding, infuus medicatie welke werd bereid en toegediend door het ziekenhuis personeel.
Het onderzoek heeft verder de protocollen, procedures, processen en inperkingsmaatregelen welke door de ziekenhuis directie zijn ingesteld beoordeeld. Het PAHO team heeft daarbij gedetailleerde voorstellen gedaan ter verbetering van infectie preventie en controlepraktijken, standaard operatieve procedures en versterking van infectie surveillance programma's, welke factoren zijn die hebben bijgedragen aan deze uitbraak.
PAHO wenst het ministerie van Volksgezondheid en het AZP te bedanken voor deze samenwerking, zegt dr. Yitades Gebre, PAHO/WHO vertegenwoordiger in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May