Honduras treft scherpe veiligheidsmaatregelen
27 Jan 2018, 14:08
foto
Juan Orlando Hernández overwinning bij de verkiezingen wordt betwist door de oppositie. (Foto's: Reuters)


De beëdiging van de Hondurese president, Juan Orlando Hernández, zal plaatsvinden te midden van hoge veiligheidsmaatregelen na betwiste presidentsverkiezingen. Hernández zal aan zijn tweede termijn beginnen.

In de straten van de hoofdstad, Tegucigalpa, zijn soldaten ingezet, nadat de oppositie had opgeroepen voor massale protesten vandaag. De overwinning van president Hernández in november is breed bekritiseerd, waarbij zijn partij wordt beschuldigd van verkiezingsfraude.

Sinds de stemming zijn meer dan 30 mensen gedood in geweld gerelateerde incidenten. De Opposition Alliance Against the Dictatorship die president Hernández ervan beschuldigt een "militaire dictatuur" ingesteld te hebben, heeft zijn aanhangers opgeroepen deel te nemen aan demonstraties tijdens zijn inauguratie.

In eerdere protesten heeft de oproerpolitie traangas gebruikt om demonstranten uit een te drijven die in het hele land wegversperringen van brandende banden hebben opgezet.

Voorstanders van oppositieleider Salvador Nasralla blijven zeer wantrouwig tegenover het kiesgerecht dat de stemmen heeft geteld. Het kiesgerecht is immers benoemd door het Congres, dat wordt bestuurd door de Nationale Partij van president Hernández.
Nasralla had aanvankelijk een voorsprong bij de telling van de stemmen van de verkiezingen die op 25 november zijn gehouden. Maar zijn voorsprong nam snel af, waarbij hij de autoriteiten beschuldigde van het manipuleren van de resultaten.

Duizenden mensen zijn de straat opgegaan in rivaliserende demonstraties na de verkiezingen. President Hernández (49) is sinds 2013 aan de macht en is de eerste president die voor een tweede ambtstermijn regeert nadat het Hooggerechtshof van het land een verbod op herverkiezing had opgeheven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May