Surinamers gedenken met India 69e Dag van de Republiek
26 Jan 2018, 18:34
foto
Surinamers en Indiërs woonachtig in Paramaribo gedenken samen met de Indiase ambassade 69 jaar Dag van de Republiek van India. (Foto: Ranu Abhelakh)


Terwijl de kleurrijke parade vol pracht en praal ten einde liep in New Delhi, kwamen Surinamers en Indiërs woonachtig in Paramaribo bijeen om 69 jaar Dag van de Republiek van India te gedenken. De Indiase ambassade in Paramaribo hield op haar complex de traditionele vlagceremonie.

Tijdens de korte plechtigheid las ambassadeur Satendar Kumar de toespraak van India’s president Ram Nath Kovind in het Hindi voor. Uit respect voor de verschillende naties vertegenwoordigd in Suriname, zijn Nema Yazdani en echtgenote aanwezig bij herdenking. “India staat bekend als een van de grootste democratieën in de wereld. De Indiase Staat heeft veel goede basisprincipes waar ik achtersta, zoals eenheid van mensheid en religie”, zegt Yazdani. Er valt niet alleen van India te leren maar ook omgekeerd. Suriname heeft een meest diverse groep aan personen van verschillende plaatsen in de wereld. “Wij leven in een relatieve harmonie met elkaar, we zijn een parel waar andere landen, zoals India naar kunnen kijken en leren.”

De Indiase acharya Pradeep Tripathi woont al zes jaar in Suriname. Hij ziet geen verschil tussen Surinamers in Indiase diaspora en Indiërs of onder de Surinamers zelf. “Ik ontmoet hier verschillende personen en iedereen feliciteert elkaar met de Dag van de Republiek van India. Dit maakt mij erg gelukkig.” Hij zegt dat de strijd in zijn land om de onafhankelijkheid en de verkregen vrijheid aspecten zijn om jaarlijks te gedenken.

“Ik ben een persoon van Indiase origine en daarom ben ik hier”, zegt VHP-voorzitter Chan Santokhi. Twee weken geleden nam hij samen met acht Surinaamse parlementariërs met Indiase roots deel aan de Personen van Indiase Origine (PIO) Conferentie in New Delhi. “Op de conferentie is benadrukt dat buitenlandse parlementariërs ook een verantwoordelijkheid hebben. “Enerzijds het beleid ondersteunen en de visie van India uitdragen. En tegelijk de bijdrage in eigen land te leveren waarbij India bereid is bijstand te geven.”

PIO-parlementariërs zijn invloedrijke personen in de politiek voering van de verschillende landen. “Wij zijn instaat de relatie en de samenwerking tussen eigen land en India te bevestigen. Als voorbeeld verwijst Santokhi naar het parlement dat donderdag de stilzwijgende goedkeuring heeft verleend aan de overeenkomst over de Wederzijdse Visum Vrijstelling voor houders van Diplomatieke en Dienstpaspoorten Suriname-India. Dit document is één van de drie dat Suriname en India vorig jaar april zijn aangegaan, tijdens de zesde gezamenlijke commissievergadering.

Surinaamse PIO’s en vooral parlementariërs kunnen zich inzetten voor de samenwerking met India, vindt de politicus. We doen veel op cultureel gebied, maar India is veel meer dan dat. India is een groeiende wereldmacht met een hoge ontwikkeling op onder andere IT-gebied. Santokhi: “Ik vind dat Suriname tot nog toe onvoldoende haalt uit de samenwerkingsrelatie met India.” Hij wil concrete voorstellen naar India en het parlement doen voor verbreding van de samenwerking. “Suriname heeft een hele brede samenwerking met China. En wij moeten een soortelijke ook met India kunnen hebben.”

Mocht de VHP over twee jaren regeermacht verwerven “dan zullen wij naast de samenwerking met de bevriende naties, veel energie stoppen in het bevorderen van de relatie met India en Indonesië”. Die met China loopt al goed. Tegelijkertijd wil de partij een diasporabeleid ontwikkelen voor Surinamers in het buitenland.

In India richt de president zich jaarlijks op de vooravond van de Republieksdag tot de natie. “Een Republiek is zijn volk”, gaf Kovind aan. Burgers zijn de uiteindelijke belanghebbenden en in feite de pilaren. “Ieder van ons is een pilaar.” De president stond in zijn toespraak stil bij onder meer de lessen van het onafhankelijkheidsproces, de aanname van de Grondwet op 26 januari 1950 en het belang van onderwijs en de jeugd. Hij ging ook in op het geweld rond de Bollywood-film Padmavati een dag voor de herdenking en keurde dit af. De filmvertoning start vandaag in Paramaribo in TBL Cinemas.

India werd op 15 augustus 1947 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk (Engeland) en verkreeg op 26 januari 1950 officieel de status van een Republiek. Op dag trad ook de goedgekeurde grondwet in werking.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May