Hoefdraad: 'Leenbeleid' wordt gewijzigd voortgezet
27 Jan 2018, 04:26
foto
Minister Gillmore Hoefdraad op het podium van de VES. (Foto: René Gompers)


“Klopt, het schuldenplafond is toegenomen,” geeft minister Gilmore Hoefdraad van Financiën toe. “Natuurlijk heeft de devaluatie de schuld in SRD enorm doen toenemen." Het publiek lacht wanneer minister Hoefdraad zegt: “Maar de focus van deze regering is altijd geweest om niet a la dol geld te lenen.” Hoefdraad glimlacht ook als hij vervolgt: “Als we kijken wat geleend is en waaraan het geprojecteerd is, zult u zien dat we altijd heel verantwoordelijk bezig zijn geweest.” Hoefdraad garandeert dat de schulden wel afgelost worden. Het ‘leenbeleid’ wordt met wat wijzigingen in 2018 voortgezet.

Volgens Hoefdraad liggen de wortels van de huidige economische staat in het verleden. Voor en na de onafhankelijkheid is er niets gedaan om het nationaal inkomen te vergroten en om te sparen. Vorige regeringen hebben geld doen verdampen, besteedt aan onder andere luxe consumptiegoederen in plaats van te sparen en te investeren. Daarnaast is het overheidsapparaat blijven groeien en log geworden.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vreest dat Suriname tot de ‘gefaalde naties’ zal behoren als het leningenbeleid op dezelfde manier wordt voortgezet terwijl de eigen productie voor eigen consumptie en export, niet wordt gestimuleerd. “Uw zorgpunt is ook ons zorgpunt,” reageert Hoefdraad in zijn toespraak. “We willen ook niet in een situatie komen waar we niet in staat zijn om terug te betalen. Ondanks alle druk zijn we altijd onze verplichtingen nagekomen.”

“Hoefdraad geeft aan dat er gewerkt wordt aan een ‘debt management’ strategie en 'herschikking' van bepaalde leningen. “Onze focus moet sterk zijn om doordacht, consequent het leningenbeleid verder uit te kunnen voeren maar slechts voor datgene wat noodzakelijk is,” deelt de minister mee. “Als wij tot een goede herschikking kunnen komen, zullen wij heel tevreden over zijn. Als dat niet compleet kan worden gerealiseerd, wil ik u wel de verzekering geven dat als wij op iets letten, dan is het wel het betalen van onze schuld.”

De minister deelt mee dat er goede vooruitzichten zijn. De betalingsbalans ziet er beter uit, de inflatie neemt af. Iamgold, Newmont en Staatsolie hebben positieve projecties die groei indiceren. De financiële sector is stabiel gebleven, DSB is zich ook aan het herstellen. De monetaire financiering is stopgezet. De opzet van de Paranam Industrial Complex is dichterbij. Er wordt gewerkt aan de BTW. De wisselkoersen zijn stabiel. Er wordt ook geïnvesteerd in technologie en infrastructuur, somt Hoefdraad op.

Zaken moeten nu anders aangepakt worden stelt de bewindsman: in goede financiële tijden moeten reserves worden opgebouwd en gaten in begrotingen gedekt worden. Het ambtenarenapparaat moet kleiner, capabel en efficiënter gemaakt worden. De overheid moet er werk van maken om uit meerdere bronnen dan alleen de mijnbouw, een inkomen te hebben.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May