Ariane 5-missie succesvol ondanks afwijking
26 Jan 2018, 10:29
foto
De 35 minuten durende missie van de Ariane 5 van gisteren, 25 januari, was succesvol, ondanks het contact met de raket kort na de lancering was verbroken. (Foto: ArianeSpace)


Het is de Ariane 5 gelukt om ondanks een afwijking zijn jongste missie succesvol af te ronden. Na de lancering van de raket gisteren, werd kort nadat de twee fasen waren gescheiden, het contact verbroken. De raket had twee telecommunicatiesatellieten aan boord, die in hun bestemde baan zijn gebracht, meldt Arianespace Center.

Zowel de voor de in Luxemburg gevestigde operator SES (SES-14) en die voor de in Abu Dhabi gevestigde Yahsat (Al Yah 3) communiceren met hun respectieve controlecentra, zegt Arianespace Center in een verklaring. Beide missies van de telecommunicatiesatellieten gaan door.

Een paar seconden na het ontsteken van de bovenste fase, kon het tweede volgstation in Natal, Brazilie, het ruimtevaartuig niet traceren. Dat bleef zo gedurende de rest van de gemotoriseerde vlucht van de Ariane 5. "Een paar seconden na de ontsteking van de bovenste fase, verloren we het contact met de draagraket", zei Stéphane Israël, de CEO van Arianespace, het bedrijf dat de Ariane 5 in zijn Zuid-Amerikaanse ruimtehaven exploiteert gisteren na de lancering. "Tot nu toe hebben onze klanten geen contact met de satellieten. We moeten nu weten of ze zijn gescheiden en waar ze precies zijn om de gevolgen van deze afwijking beter te analyseren." Nu blijkt dat de satellieten in hun baan zijn gebracht en contact hebben gemaakt met hun respectieve controlecentra.

Ariane 5 is het werkpaard van de Europese raketindustrie. Een regelrechte mislukking van de lancering zou grote consequenties hebben gehad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May