Eerste boeddhistische tempel in Suriname
25 Jan 2018, 05:38
foto
Monnik Shi Sheng Yeu van de Da Xiangshan Temple in de Chinese provincie Shaanxi is momenteel in Suriname. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Als alles volgens schema verloopt, dan krijgt Suriname over twee jaar een eigen boeddhistische tempel. De volgelingen hebben dan na jaren van bidden in een geïmproviseerde tempel een vaste plek. “Wij willen de Chinese cultuur en tradities dichterbij de Surinamers brengen. En zo de vriendschapsbanden hechter maken”, zegt monnik Shi Sheng Yeu aan Starnieuws.

Woensdag kwam een groep boeddhisten bijeen om de verlichting van Siddhartha Gautama te gedenken tijdens een speciale dienst. Prins Siddhartha werd toen Sakyamuni Boeddha, de grondlegger van het boeddhisme in India. Shi Sheng Yeu leidt de dienst en wordt bijgestaan door Shi Zhao Ming. Voor de dienst aanvangt, staan de monniken sommige personen nog even bij met het branden van de wierook en de juiste gebedshouding daarbij.

De monniken zijn van de gemeente van Da Xiangshan Temple in de Chinese provincie Shaanxi. Vorig jaar september oriënteerde een delegatie van deze boeddhistische gemeente zich in Suriname. Zij werken nu samen met de lokale boeddhistische groep onder dezelfde naam: Stichting Suriname Boeddhistische Associatie maar nu onder leiding van Shi Long Dao uit China. De kleine geïmproviseerde tempel aan het Molenpad is in oktober verhuisd naar het nieuwe tijdelijke onderkomen aan de Tourtonnelaan.

China Town
De Surinaamse volgelingen streefden vanaf 2008 naar een eigen tempel en zochten jarenlang tevergeefs naar een stuk land. De stichting heeft nu één in het vizier en de koop is bijna een feit. We hebben plannen om een China Town in Suriname op te zetten”, vertelt Shi Sheng Yeu. Een complex geheel opgezet volgens de traditionele Chinese cultuur. Naast het tempelgebouw komt er ook een Shaolin Kung Fu-school en een kliniek voor Chinese Traditionele Geneeskunde. “Alles zal toegankelijk zijn voor een ieder. Als wij eenmaal open zijn, zullen wij ook personen die geen Chinees spreken kunnen ontvangen en hen meer over het boeddhisme kunnen vertellen.”

Alles wordt gefinancierd door de stichting verbonden aan de hoofdgemeente in China. De gedachte hierachter vindt zijn oorsprong in China’s nieuwste ontwikkelingsgedachte: ‘One Belt, One Road’ (één gordel, één weg), verduidelijkt Shi Sheng Yeu. Het gaat niet alleen om de handel, maar ook om het personenverkeer en de intermenselijke connectie. “Op deze bijzondere dag, verlichting van Boeddha, wensen wij dan ook dat alle Surinamers een goed, verlicht en gezond leven mogen leiden. En dat onze vriendschap groeit en hechter wordt.”

Laba Festival
Na de dienst nodigt Shi Sheng Yeu de aanwezigen uit om in een kring te zitten. Hij vertelt hen meer over de leer van Sakyamuni Boeddha en de achtergrond van de herdenking. Hierna worden de bakken fruit en schalen met verschillende gerechten, die eerst als offerande dienden, samen genuttigd. Er zijn geen vleesgerechten, daar de monnik zelf vegetariër is. Er is één speciaal gerecht dat op deze dag wordt gegeten: laba zhou, een hartige pap van verschillende granen en peulvruchten. De Verlichting van Boeddha wordt dan ook Laba Festival genoemd, daar dit valt op La - de achtste dag van Ba -twaalfde maand van de Chinese maankalender.

Gautama Boeddha, leefde omstreeks 500 voor Christus en wordt Sakjamoeni, Sakyamuni of Shakyamuni genoemd - de wijze van de Shakya-stam. De jonge prins uit Zuid-Nepal gaf als 29-jarige het luxe paleisleven op en trok als bedelaar de wereld in op zoek naar de betekenis van het leven. Hij ervoer dat zelfkastijding niet het antwoord was en na een spirituele tocht van zes jaren besloot hij te mediteren onder een Bodhi-boom. Na zeven weken bereikte hij het inzicht dat alle bestaan lijden is. Verlichting kan bereikt worden door alle begeerte in het leven los te laten en op juiste manier te leven en mediteren.

Bij de Suriname Boeddhistische Associatie staat de Mahayana-stroming van het boeddhisme centraal, in de vorm van Zen. Dit is het zijn en leven in het nu en in vrijheid, waarbij onder andere kwade gedachtes en begeertes worden losgelaten. Volgens de Zen-traditie is het bereiken van het intuïtief inzicht belangrijk. Monnik Shi Sheng Yeu vertrekt van de week terug naar China, terwijl Shi Zhao Ming de gemeente de komende periode zal bijstaan. De volgelingen in Suriname hebben jaren alleen een voorganger gehad en kregen eens per jaar ondersteuning van een monnik uit Amerika.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May