SVJ-voorzitter volgt regionale gendertraining
25 Jan 2018, 07:25
foto
SVJ-voorzitter Carla Boetius.


De voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, Carla Boetius, heeft samen met andere senior journalisten uit het Caribisch Gebied, deelgenomen aan een gender training in St. Lucia. De training is gehouden door de Caribbean Association for Feminist Research and Action (CAFRA). Het thema van deze tweedaagse training was 'Integration of a Gender lens and Human Rights Focus in Journalistic Practice'.

Boetius die eindredacteur is bij ATV nieuwsdienst, ervoer de training als een eye-opener voor journalisten. “Je staat er als journalist soms niet bij stil hoe je kwetsbare groepen in de samenleving makkelijk kan stigmatiseren. Nu ik deze training heb gevolgd, zal ik als voorzitter van de SVJ ervoor zorgen dat er verandering hierin komt”. Bij de eerstvolgende algemene ledenvergadering van de SVJ zal ze de opgedane kennis delen met de leden. Een volgende stap is om de Anton de Kom Universiteit van Suriname te vragen gendertrainingen te verzorgen voor de leden van de SVJ.

Een van de inleiders van de workshop, Jacqueline Messiah Simon van Upton Garden Girls in St. Lucia, ging uitgebreid in op het effect van Gender en Genderstereotypering. Ook de stigma en discriminatie van de LGBT gemeenschap kwam aan de orde. Messiah Simon vindt dat de media als partner een belangrijke rol vervullen in de informatiestroom naar de gemeenschap en daarom getraind moeten worden. “Je kan bijvoorbeeld als journalist niet gaan schrijven dat een homo gearresteerd is. Schrijf gewoon dat er een man is gearresteerd. Dat is niet stigmatiserend”, haalt Boetius als voorbeeld aan.

Na van gedachten gewisseld te hebben met haar collega's van Dominica, St. Vincent & the Grenadines, Jamaica en St. Lucia, is Boetius er meer dan ooit van overtuigd, dat mediawerkers in heel het Caribisch Gebied in staat zijn om gendergevoelige onderwerpen op een verantwoordelijke manier te verslaan. CAFRA heeft hiervoor reeds richtlijnen voor de media ontwikkeld. De komende periode zullen journalisten gemotiveerd worden om gendergerelateerde trainingen te volgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May