ICT-AS bestuur wordt gedomineerd door vrouwen
24 Jan 2018, 16:30
foto
Djina Bergraaf-Sanchit, voorzitter ICT-AS, Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en minister Mike Noersalim brengen een toost uit op de organisatie. (Foto's: René Gompers)


Djina Bergraaf-Sanchit is de nieuwe voorzitter van de ICT Associatie Suriname (ICT-AS). Samenwerking tussen verschillende sectoren en tussen de verschillende lagen van de maatschappij, is de belangrijkste factor voor de ontwikkeling van de Surinaamse ICT sector. Dit zal het land alleen maar ten goede komen geeft Sanchit in de eerste openbare toespraak aan. Het nieuwe bestuur van de ICT-AS is dinsdagavond in het trainingscentrum van Telesur gepresenteerd.

ICT-AS is zeven jaar geleden in het zelfde gebouw aan de Anton Dragtenweg geproclameerd. Het doel is om de Informatie en Communicatie Technologie tot een van de pijlers van de Surinaamse economie te maken. De organisatie is ondertussen gegroeid van 19 naar 56 leden, is de gesprekspartner van de overheid geworden en een gerespecteerde deelnemer op internationale podia. Een ander bijzonderheid die vaker is aangehaald op de avond is het feit dat het nieuwe bestuur uit drie vrouwen bestaat en geleid wordt door een vrouw. Bergraaf gaat samen met Eline Verhek (secretaris), Chandra Rampadarath (commissaris) Donaghy Malone (penningmeester) en Raoul Brahim (commissaris) er nog harder tegenaan om de doelen van de ACT-AS te bereiken. Ze staan voor tal van uitdagingen.

De voorzittershamer is met een kleine ceremonie door oud-voorzitter Robert Hahn overgedragen. Hahn is trots op de wapenfeiten die het bestuur onder zijn leiding heeft gerealiseerd. Hij is ervan overtuigd dat het nieuwe bestuur nog meer zal bereiken om de Surinaamse ICT tot “a billion dollar industry” te kunnen maken. Bergraaf kondigt aan dat de eerste ‘focus’ van het bestuur is gericht op de leden. Vastgelegd zal worden wat de leden willen van de Associatie en hoe dat gegeven zal worden. Het nieuwe bestuur gaat zich ten tweede richten op ‘branding’: de organisatie en haar leden zullen zichtbaarder worden de komende tijd. Tegelijk zal de organisatie werken aan uitdagingen. “Ik noem ICT export, capaciteitsversterking en professionalisering, educatie en het delen van kennis, wetgeving en IT governance, cyber dependancy en cyber security en connectivity,” somt Bergraaf op.

Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee, is ingenomen met de organisatie en de groei van de sector in het algemeen. Simons houdt zich ook ‘hands on’ bezig met ICT. Ze geeft het bestuur mee meer aan voorlichting te doen. “Nog een belangrijke opdracht; de communicatie. Niet alleen onderling maar vooral het bewust maken van die grote klant, die overheid over hoe ICT die broodnodige versterking van het overheidsapparaat kan ondersteunen. Omdat uw klanten niet altijd weten wat ICT voor ze kan doen. Ze denken dat het computers zijn waarop je wat kan typen. Maar het is zoveel meer. Daarom denk ik dat de ICT-AS meer moet doen om de samenleving bewust te maken over ICT.”

Bergraaf merkt op dat de inzet van eenieder hard nodig is en dat de ICT sector niet alleen bestaat uit de technici maar uit alle lagen van de maatschappij. “Producenten en afnemers van ITC-producten, mannen en vrouwen, overheid en particulier, jong en oud,” illustreert zij. “De ICT-sector wordt gevormd door ons, biedt mogelijkheden en uitdagingen voor ons, schept vooruitgang voor eenieder vanwege ons, en zal een grotere rol vervullen voor Suriname door samenwerking van ons.”

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken is eens penningmeester geweest van de organisatie. Hij benadrukt het belang van goede communicatie tussen de leden. Noersalim twijfelt niet aan het vermogen van het bestuur om de gestelde doelen te bereiken. Hij zegt de organisatie steun toe. “Voor april zullen wij de ‘memory of understanding’ die we hebben afgesproken tekenen,” kondigt de minister aan. Het past helemaal in de visie van samenwerking die Bergraaf heeft gepresenteerd merkt Noersalim op. “Ik zeg ‘Amen’ erop, gefeliciteerd.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May