Het belang van Rondhout Export voor Suriname (deel 1)
09 Jan 2018, 04:37
foto
Rondhout bestemd voor de export.


(Aangeboden)

De afgelopen tijd zijn in de media berichten verschenen over beperken van rondhout export. Op het eerste gezicht worden vrij logische gedachten aangehaald, zoals:
- onze bossen worden kaal gekapt en grondstoffen weggedragen
- als we eerst verzagen, ontstaat er extra werkgelegenheid, voegen we waarde toe en verdienen we dus meer
- lokale zagerijen ervaren schaarste omdat exporteurs alle rondhout opkopen.


Als rondhout exporteurs in Suriname, gaan wij met een serie artikelen enkele zaken vanuit een ander perspectief belichten.
Vandaag deel 1 waarbij de vraag centraal staat:
Worden werkelijk onze bossen ‘kaal gekapt’ en grondstoffen ‘weggedragen?’

Onze Surinaamse bossen zijn heterogeen, wat betekent dat honderden verschillende houtsoorten naast elkaar voorkomen. Nu is het zo dat de export van rondhout zich concentreert op slechts een 20-tal in het buitenland populaire houtsoorten. Los van het houtsoort zijn er ook vereisten over de afmetingen, zoals de rechtheid, dikte en lengte van stammen. Van ‘dik hout is het goed planken zagen’ zegt men. Concreet gaat het dus om ‘oudere’ volgroeide en volwassen boomstammen van bepaalde houtsoorten die exportwaarde hebben.

In Suriname ziet de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) er streng op toe dat de richtlijnen van duurzame houtkap worden gehandhaafd. Zo zijn er regels, bijvoorbeeld dat er per hectare maximaal 20-25 kubieke meter (kuub) hout mag worden geoogst. Door deze regel na te leven, is er sprake van natuurlijke bosverjonging. Het bos herstelt zichzelf, omdat jonge bomen de kans krijgen te groeien als meer ruimte en licht ontstaat.

Volgens de statistieken van SBB zitten wij qua rondhout oogst nog niet eens op 8-10 kuub per hectare. Wij benutten ons potentieel dus niet eens voor 40% en oogsten onvoldoende uit onze bossen. Dit heeft allerlei oorzaken, zoals onbegaanbare gebieden met bergen, zwampen, ravijnen enz. Het belangrijkste is dat er wordt gedaan aan selectieve houtkap. Dit houdt in dat doelgericht alleen bepaalde soorten en maten, die marktwaarde hebben, worden geoogst.
Er is dus geen sprake van kaal kappen van bossen omwille van export!

Er is eerder sprake van dat wij te weinig rondhout oogsten dat door onze bossen wordt geproduceerd. Een deel van ons ‘oogstpotentieel’ gaat verloren door veroudering, ziekte of afsterving. Volgens een recent rapport van de SBB is het niet de houtkap, maar de goudmijnbouw die als één van de belangrijkste oorzaken van ontbossing moet worden gezien.

Verder is rondhout een ‘hernieuwbare grondstof’ in tegenstelling tot goud of aardolie. Het groeit weer aan als volwassen stammen zijn geoogst en jonge bomen de kans krijgen om te groeien. In die zin is het een soort ‘agrarisch product’ dat groeit en tijdig geoogst moet worden voordat het bederft of verrot.
Er is geen sprake van wegdragen van onze grondstoffen en dat wij straks niets meer hebben!
Er is wel sprake van het exporteren van slechts een gedeelte van onze rondhout oogst, geproduceerd door onze bossen. Wij moeten in deze economische tijden geen enkele vorm van export stopzetten die deviezen genereert maar alle potentie benutten.
Sterker, zolang we inderdaad de regels van duurzame houtkap in acht nemen, moeten we nog meer rondhout oogsten, nog meer exporteren en komt er vanzelf meer beschikbaar om lokaal te verwerken.

Conclusie, er is geen sprake van dat onze bossen worden kaal gekapt of dat onze grondstoffen worden weggedragen naar het buitenland.
Laten we ons niet laten misleiden door persoonlijke belangen of meningen, maar de harde data van gespecialiseerde deskundige instellingen gebruiken.

Geraadpleegde publieke bronnen:
CELOS Management System (CMS)
Tropenbos International (TI)
Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB)


Het collectief van rondhout exporteurs Suriname
rondhoutexport@gmail.com


Columbus Timber NV
Dennebos Suriname NV
Fico Trading NV
First Timber nv
Jeva Trading NV
Palmerahout NV
Paranam Wood Trading NV
Rajesh Forestry NV
South American Dihao Timber Co. NV
Wintrip International NV
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May