EBS haalt doel en realiseert ruim 10.000 aansluitingen
08 Jan 2018, 22:06
foto
De EBS heeft het gestelde doel om 10.000 aansluitingen te verrichten vorig jaar, gehaald.


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft het afgelopen jaar het gestelde doel om 10.000 aansluitingen te realiseren, gehaald. De lange wachttijden en de achterstand in aansluitingen inlopen, behoorden tot de hoogste prioriteiten van het bedrijf, meldt de EBS.


Door flinke besparingen en efficiëntieslagen en de enorme inzet van de aansluitploegen en ander personeel is het de EBS gelukt om in 2017 landelijk een totaal van 10,039 aansluitingen te realiseren. Deze jaarproductie is nooit eerder behaald, stelt de EBS.

Om de gestelde target te bereiken is het aansluitproces verbeterd. In buurten waar er meerdere aansluitingen meteen mogelijk zijn, worden deze geclusterd, en in andere gevallen wordt het FIFO systeem (First In First Out) toegepast, waarbij aanvragers in volgorde van betaling worden aangesloten. Zo worden niet alleen klanten sneller voorzien van een aansluiting, maar voor het bedrijf betekent het ook een besparing in brandstof. EBS heeft hiermee de wachttijd voor de eenvoudigere aansluitingen die geen voorzieningen vereisen teruggebracht naar maximaal 2 weken.

Om de target van 10,000 te bereiken zijn er ook extra technici binnen de organisatie ingezet om de aansluitploegen te versterken gedurende een strak crashprogramma in 2017.

Grote uitdaging
De gebrekkige cashflow van het bedrijf is een enorme uitdaging en zorgt ook voor de langere wachttijd bij de voorzieningsgevallen. Gemiddeld kost een aansluiting met netvoorzieningen ongeveer US$ 10.000. De huidige aansluitkosten die de klant betaalt, dekken ongeveer 20% van de werkelijke kosten. Deze eigen bijdrage, is bij lange na niet toereikend om de kosten te dekken en in het verschil moet door de EBS worden voorzien. De benodigde aansluitmaterialen zijn ook voor 90% in Amerikaanse dollars uitgedrukt, wat een probleem is door de gebrekkig beschikbare financiën en een schaarste op de valutamarkt.

De vraag naar elektriciteitsaansluitingen is in de afgelopen jaren toegenomen. Dagelijks krijgt de EBS tussen de 20 en 40 betaalde aanvragen binnen. De productie van het afgelopen jaar heeft ervoor gezorgd dat de achterstand aan het eind van 2017 is afgenomen.

Probleemgevallen
De EBS deelt mee dat er nog enkele gevallen zijn waar het bedrijf om verschillende redenen op de klant wacht om in te komen. Het zijn gevallen waarbij bijvoorbeeld de klant niet bereikbaar is, niet thuis is bij aankomst van de werkploeg of de weg of het pand begaanbaar gemaakt moet worden door de klant. De EBS zal wederom in contact treden met deze aanvragers zodat ook deze achterstand gauw kan worden weggewerkt.

Een groot deel van de openstaande gevallen betreft ook de voorzieningsgevallen. Dit zijn aanvragen waarbij het netwerk moet worden aangepast omdat het niet toereikend is om de aanvraag te accommoderen. Op plaatsen waar er geen netwerk aanwezig is moet dit worden bijgebouwd. Het kan ook gaan om gevallen waarbij het beschikbare vermogen in de omgeving onvoldoende is om de aanvraag te realiseren. Voor deze netaanpassingen zijn bijvoorbeeld transformatoren nodig.
Het streven is erop gericht de achterstand binnen het komende half jaar weg te werken, zegt het bedrijf in een persbericht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May