15e Bigi Broki Waka trekt record aantal deelnemers
07 Jan 2018, 18:28
foto
Een brassband heeft de sfeer van de 15e Bigi Broki Waka extra verhoogd. (Foto: René Gompers)


“We zijn er bijna maar nog niet helemaal, helemaal!” wordt er onder begeleiding van een brassband gezongen op de ‘Bosjebrug.’ Sommige deelnemers van de Bigi Broki Waka voelen zich extra gesterkt door de aanwezigheid van ‘live’ muziek op de brug. Ze beginnen te dansen en te wuiven, terwijl de brassband overgaat op een snellere ritme. Een grote groep is nog in de gezellige roes wanneer de eindstreep is gehaald. De 15e editie van de Bigi Broki Waka is achter de rug. Er hebben uiteindelijk 5.800 personen meegedaan aan het evenement.

Door het grote aantal is de Jules Wijdenboschbrug een kwartier later dan afgesproken voor autoverkeer opengesteld. “We hadden 4.500 wandelaars, 700 deelnemers voor de snellopen en 400 kinderen voor de Kids Walk,” vertelt Hans Girjasing, voorzitter van stichting Bigi Broki Waka. “Daarbovenop hadden we iets meer dan 200 illegale deelnemers.” Girjasing is ingenomen met de groeiende belangstelling voor de massale wandelloop én de competities. Hij geeft aan dat het aantal deelnemers van de snellopen nog vergroot kan worden. De massale wandelloop kan echter niet uitgebreid worden vanwege de veiligheid. “Anders gaat de brug ook tot tien uur gesloten moeten zijn,” voegt Girjasing toe. “Ik denk niet dat de politie daar toestemming voor zal geven.”

Het heeft anders dan vorige jaren lang geduurd voordat de massa over de hele breedte van de brug heeft kunnen wandelen. De rechterbaan werd vrijgehouden voor de snellopers. Guyana is nog steeds de baas in de 10km klasse. Lionel D’ Andrade, de enige deelnemer uit Guyana dit jaar, heeft daarop toegezien. Hij is voor de vijfde keer de nummer een. De Surinamers Crolis Maabo en Juan Pigot hebben respectievelijk de tweede en de derde plaats ingenomen. Bij de vrouwen 10km is de nummer 1 Carolien Marlet, nummer 2 de jonge Sefanja Wielzen en nummer drie Sandra Ammersingh. Op de 5km heeft Suriname beter gepresteerd. De snelste dames in deze categorie zijn Maria Sennebad (1), Marielle Blinker (2) en Eva Decaluwe (3). De snelste heren zijn Carlos Feliksdal (1), Lesley Cairo (2) en Guillermo Udenhout.

Op de brug is het nog steeds gezellig. Opvallend zijn de vele toeristen en Chinezen. De Chinese ambassadeur liep in gezelschap van 200 chinezen. Van de meeste deelnemers mag de Bigi Broki Waka ‘oneindig elk jaar’ doorgaan. “Het is meer dan leuk, iets om te doen, een van de doelen in je leven en een goede start van het jaar", zijn enkele van de redenen.

De brassband is ondertussen aan de voet van de brug aangekomen. Voor enkele momenten nemen zij over van de dj. Een groep deelnemers gooit gelijk de benen los. “Den sma e dansi yere!” merkt de conferencier op. De motordiensten van de politie en militaire politie worden hartelijk bedankt met een applaus wanneer zij in formatie van de brug wegrijden. Achter hen rolt de verkeersdrukte aan, het teken dat de brug is opengesteld. Tijd om terug te gaan tot de orde van de dag.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May