Peru: Vrijgelaten Fujimori roept op tot eenheid
07 Jan 2018, 14:53
foto
Duizenden hebben geprotesteerd tegen de gratie die aan Alberto Fujimori is verleend. (Foto: Reuters)


Dagen na zijn vroege vrijlating uit de gevangenis, heeft de controversiële voormalige president van Peru, Alberto Fujimori, opgeroepen tot eenheid tegen misdaad en geweld. "We zullen in een land zijn waar de veiligheid wordt hersteld en geweld wordt geëlimineerd", tweette hij.

Fujimori werd op medische gronden vrijgelaten, een decennium van de opgelegde gevangenisstraf van 25 jaar voor rechtenmisbruik en corruptie. De gratie die president Pedro Pablo Kuczynski hem verleende, heeft tot protesten geleid.

In verschillende tweets na zijn vrijlating uit het ziekenhuis, waar hij werd behandeld voor een hartaandoening, heeft Fujimori een beroep gedaan op zijn rechtse basis. "We bevinden ons in een land waar veiligheid terrein terugwint en geweld wordt verdrongen. We kunnen deze doelen alleen bereiken door speciale interesses en opportunisme opzij te zetten.”

Hij zei dat hij voortdurend dromen krijgt en die wil delen. Hij ging verder met het beschrijven van een natie zonder "wrok" - algemeen beschouwd als een steek voor zijn tegenstanders.

Het is onduidelijk of Fujimori legaal een rol kan spelen in de Peruaanse politiek en deskundigen onderzoeken het probleem. Sommigen beweren dat aangezien de gratie op medische gronden werd verleend, hij niet zou moeten worden toegestaan om een politieke carrière te hervatten. Maar anderen zien geen wettelijke belemmeringen om terug te keren naar de politiek.

De artsen van Fujimori zeggen dat de voormalige president een ernstige hartaandoening heeft en strikte gezondheidsregels in acht moet nemen.
President Kuczynski is onder vuur gekomen door de gratie die hij op 24 december heeft verleend. De conservatieve Popular Force (FP) partij, geleid door de dochter van Alberto Fujimori, Keiko, heeft de meerderheid in het Congres en heeft geprobeerd Kuczynski te beschuldigen van een corruptieschandaal.

Haar broer Kenji zorgde echter voor verdeling van de FP-stemming, waardoor de president aan de macht kon blijven. Dat was aanleiding voor aantijgingen dat er een ruil heeft plaatsgevonden, de vrijlating van Fujimori voor behoud van de president. Kuczynski ontkent de beschuldiging.

Fujimori zorgt voor verdeeldheid in Peru. Sommigen respecteren hem, terwijl anderen hem beschimpen voor het harde optreden van zijn regering tegen twee gewelddadige opstanden tijdens zijn ambtstermijn van 1990-2000. In het conflict tussen linkse opstandelingen en de autoritaire regering van Fujimori zijn naar schatting 69.000 mensen omgekomen.

In eerdere opmerkingen kort na zijn gratie sloeg Fujimori een nederigere toon aan. Vanuit zijn ziekenhuisbed zei hij dat hij 'diep dankbaar' was en vroeg hij om vergeving van Peruanen die hij “in de steek had gelaten”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May